Mala by Jankovská vystúpiť na Súdnej rade? Som zásadne proti tomu, tvrdí jeden z jej členov

    0
    Ján Havlát (Autor: TASR)

    „Som zásadne proti tomu, aby sme tieto osoby volali sem na Súdnu radu, pustili nahrávanie a čokoľvek sa ich pýtali,“ uviedol Havlát s tým, že by to mohlo porušiť právnu zásadu.

    Havlát by im zakázal by im hovoriť

    „Nikto nie je povinný sám seba usvedčovať,“ uviedol advokát s tým, že ide o zásadu z čias rímskeho práva. Dodal, že keby je v pozícii ktorejkoľvek z týchto osôb a mal by byť jednej obhajcom, tak jej zakáže hovoriť.

    Zasadnutia Súdnej rady SR sú verejné a nahrávajú sa na zvukový záznam. Havlát kvituje zriadenie päťčlennej komisie, ktorej je zároveň členom.

    Chýbajú informácií od orgánov činných v trestnom konaní 

    Komisia tvorená z členov Súdnej rady si dala za cieľ zisťovať viac informácií o tomto konkrétnom prípade.

    Tá by sa podľa neho mohla sudcov aspoň dopytovať, či boli vo veci vôbec vypočutí, vzhľadom na to, že informácie, ktoré zverejnila polícia, hovoria iba o zabavení telefónov.

    Viacero členov Súdnej rady sa na svojom zasadnutí taktiež zhodlo, že pri podobnej absencii informácií zo strany orgánov činných v trestnom konaní je problémom zadefinovať samotný skutok, ktorého sa mali sudcovia dopustiť.

    Je to vzhľadom na to, že Súdna rada nemôže operovať na základe medializovaných informácií.

    Kováčik Praženkovej potvrdil,  že sa nevedie trestné stíhanie

    Z dopytovania Generálnej prokuratúry SR sa predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková dozvedela iba, že NAKA začala trestné stíhanie pre trestné činy prijímania úplatku, zneužitia právomoci verejného činiteľa, zasahovania do nezávislosti súdu a za podplácanie.

    „Pretože sa nevedie trestné stíhanie voči žiadnej osobe, teda ani voči žiadnemu sudcovi, z uvedeného dôvodu vám nemôžem poskytnúť požadované informácie,“ odpovedal predsedníčke špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

    Jankovská s Kočnerom údajne ovplyvňvali sudcov

    Z údajnej komunikácie medzi Marianom Kočnerom a Monikou Jankovskou, ktorú opisuje Denník N, vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom.

    Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Marian Kočner a Pavol Rusko obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti. Jankovská autenticitu tejto komunikácie odmieta.

    - Reklama -