Zomrela česká herečka a signatárka Charty 77 Vlasta Chramostová

    0
    Vlasta Chramostová na archívnej snímke v predstavení Macbeth v rámci tzv. bytového divadla. (Autor: theatre-architecture.eu)

    Vlasta Chramostovvá sa narodila v Brne, detstvo prežila v obci Skryje pri Moravskom Krumlove.

    Po štúdiách na brnianskom konzervatóriu pôsobila v roku 1945 v Slobodnom divadle v Brne, v rokoch 1945-46 hrala v Mestskom divadle v Olomouci a následne sa vrátila do Brna, kde v rokoch 1946-49 pôsobila v Mestskom divadle.

    V rokoch 1950-70 bola poprednou členkou Vinohradského divadla v Prahe. V roku 1969 jej pre politické postoje úrady zakázali účinkovanie vo filme, rozhlase a televízii, krátko však ešte hrala v Divadle Za Branou.

    Jej zapojenie sa do česko-slovenského disentu vyústilo do tzv. bytového divadla, ktoré realizovala v rokoch 1976-80. V roku 1977 podpísala Chartu 77.

    V januári 1989 sa zúčastnila spomienkového aktu za Jana Palacha, za čo bola podmienečne odsúdená na trest odňatia slobody.

    Chramostová sa aktívne zúčastnila novembrovej revolúcie v roku 1989 a tieto udalosti zároveň znamenali jej veľký návrat medzi popredné osobnosti českej kultúry.

    Český prezident Václav Havel jej v roku 1998 udelil Rad T. G. Masaryka III. triedy za vynikajúce zásluhy o demokraciu a ľudské práva.

    - Reklama -