Ozbrojenci v Bagdade prepadli redakciu televízie al-Arabíja

    0
    Príslušníci irackých bezpečnostných síl bránia protivládnym demonštrantom počas protestu vstúpiť na Námestie Tahrír v Bagdade 2. októbra 2019. (Autor: TASR)

    Nemenovaný predstaviteľ al-Arabíje uviedol, že pri prepade bolo zranených niekoľko pracovníkov televízie a poškodené jej zariadenie.

    Povedal tiež, že “príslušníci (irackej) federálnej polície odmietli počas útoku poskytnúť pracovníkom televízie ochranu”. Ozbrojenci údajne prepadli aj redakciu irackej súkromnej spravodajskej televízie NRT.

    K útokom na sídla médií došlo v Bagdade po takmer týždni násilných protestov, pri ktorých zahynulo viac ako 80 ľudí a ďalších vyše 4000 osôb utrpelo zranenia.

    Niektoré zdroje uvádzajú, že násilnosti v Bagdade a iných mestách na juhu Iraku si vyžiadali už vyše 100 životov.

    Protesty proti vláde premiéra Ádila Abdala Mahdího vypukli v utorok v Bagdade a rozšírili sa do prevažne šiitských juhoirackých provincií.

    Protestujúci žiadajú zníženie nezamestnanosti, zlepšenie služieb, zastavenie korupcie či prístup k základným komoditám ako sú elektrina či voda.

    Iracké bezpečnostné sily zaviedli vo štvrtok v Bagdade zákaz vychádzania a Mahdí v piatok účastníkov protestov vyzval, aby sa vrátili domov. Naopak, na Mahdího odstúpenie vyzval vplyvný šiitský duchovný Muktada as-Sadr.

    Ten tiež požaduje vypísanie predčasných volieb, ktoré by sa podľa neho mali konať pod dohľadom OSN.

    Mahdí v sobotu večer po zasadaní vlády podľa agentúry AP vyzval demonštrantov, aby ukončili svoje protesty a vyhlásil, že je pripravený sa s nimi stretnúť a vypočuť si ich požiadavky.

    Bezpečnostné zložky majú podľa neho rozkaz nepoužívať ostrú muníciu s výnimkou striktne špecifikovaných prípadov sebaobrany. Prisľúbil, že použitie takejto munície dá vyšetriť.

    Zároveň ohlásil balík sociálnych opatrení zameraných na ukončenie protivládnych protestov.

    - Reklama -