Odsun jednotiek v Donbase sa pre ostreľovanie odkladá

    0
    Na archívnej snímke z 20. apríla 2019 ukrajinský vojak hliadkuje neďaleko frontovej línie počas pokračujúceho vojenského konfliktu v Marinke, v regióne Doneck na východe Ukrajiny (Autor: TASR)

    Podľa agentúry Interfax o tom informoval ukrajinský minister zahraničných vecí Vadym Prystajko. Vysvetlil, že obce Zolote a Petrovske, kde malo dôjsť k odsunu jednotiek, boli pred niekoľkými dňami terčmi ostreľovania.

    Minister pripomenul, že na rokovaniach v Minsku bola nedávno dosiahnutá dohoda o odsune ozbrojených jednotiek a vytvorení bezpečnej nárazníkovej zóny v oboch spomínaných obciach.

    Ako poznamenal Prystajko, podmienkou začatia tohto procesu však malo byť sedemdňové rešpektovanie dohody o zastavení paľby, čo však v tomto prípade nebolo dodržané.

    Šéf ukrajinskej diplomacie vysvetlil, že ukrajinská strana bude teraz čakať sedem dní bez toho, aby ona sama porušila režim prímeria.

    Touto taktikou sa podľa Kyjeva “odhalí vážnosť sľubov strán (konfliktu) a ich pripravenosť na ďalšie kroky v záujme stiahnutia jednotiek”.

    Prystajko súčasne varoval, že ak druhá strana nebude plniť dohodu, alebo dokonca podnikne “nejaké agresívne kroky, naše ozbrojené sily zaujmú svoje pozície.”

    Podľa podmienok dohody po odsune jednotiek by na kontaktnej línii v oblasti mali zostať ich opevnené body. O ochranu a bezpečnosť v oboch obciach sa po odsune má starať ukrajinská polícia.

    Rodion Mirošnik, zástupca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) v tzv. kontaktnej skupine, pre Interfax medzičasom vyhlásil, že dohoda týkajúca sa obcí Zolote a Petrovske neobsahuje klauzulu o siedmich dňoch prímeria.

    Obvinil tiež ukrajinské vládne sily zo “samoostreľovania”, čo je podľa neho “dlhoročná taktika Kyjeva”, ak chce narušiť plnenie dohôd týkajúcich sa stiahnutia jednotiek z demarkačnej čiary.

    Dohodu o sťahovaní jednotiek z okolia obcí Zolote a Petrovske oznámil osobitný zástupca OBSE v trojstrannej kontaktnej skupine Martin Sajdik dňa 1. októbra v Minsku.

    Počas päťročného konfliktu medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými povstalcami prišlo o život viac ako 13.000 ľudí.

    Ako dodala agentúra AP, Francúzsko a Nemecko v roku 2015 sprostredkovali mierovú dohodu, v ktorej sa počítalo s poskytnutím širokej autonómie povstalcom na východe Ukrajiny a s usporiadaním miestnych volieb.

    Dohoda sa však ocitla v slepej uličke. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zasadzuje za uskutočnenie volieb na východe krajiny, ale zdôrazňuje, že najprv je nutné dosiahnuť trvalé prímerie.

          

    - Reklama -