Rezort práce zaplatí za vzdelávanie nezamestnaných 9,75 miliónov. Peniaze si rozdelia tri firmy

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Rezort práce uviedol, že predmetom zákazky je zabezpečenie realizácie vzdelávacích programov pre uchádzačov o zamestnanie, ktoré sa vyžadujú pri ich uplatnení na trhu práce a umožňujú im získať nové odborné vedomosti, zručnosti a schopnosti na účel výkonu profesií vo výrobných, skladových a obchodných prevádzkach, a tiež prevádzkach poskytujúcich služby.

    Ministerstvo práce rozdelilo tender na niekoľko častí.

    Levická spoločnosť Swot bude poskytovať vzdelávanie v oblasti skladového hospodárstva, vzdelávať bude murárov a pekárov. Celkovo za tieto služby zinkasuje 2,31 milióna eur bez DPH.

    Spoločnosť Newport Group vyhrala tender na zabezpečenie vzdelávania operátorov CNC strojov, strojných zámočníkov, ľudí v oblasti automatizácie v strojárskej výrobe a obrábačov kovov.

    Celkovo ministerstvo za tieto služby zaplatí 6,5 milióna eur bez DPH.

    Tretia spoločnosť, Nova Training, zabezpečí vzdelávanie elektromechanikov v oblasti slaboprúdovej techniky, pričom celková hodnota tejto zákazky dosiahla 926.000 eur bez DPH.

    Kritériom pre vyhodnotenie jednotlivých ponúk bola cena. Obstarávania sú financované z fondov Európskej únie. Do tendra sa zapojilo viacero spoločností, pri jednotlivých zákazkách súperili zväčša dve alebo tri firmy.

    Vzdelávanie sa bude realizovať na jednotlivých úradoch práce v rámci menej rozvinutých regiónov. V tendri bola použitá elektronická aukcia a so všetkými spoločnosťami ministerstvo uzatvorilo rámcovú zmluvu.

    Ministerstvo práce uviedlo, že cieľom vzdelávania a rekvalifikácie je umožniť uchádzačom o zamestnanie získať vzdelanie a prax v povolaní, ktoré im umožní uplatniť sa na trhu práce.

    “Príprava uchádzačov o zamestnanie taktiež umožňuje zamestnávateľom získať pracovnú silu s kvalifikáciou, ktorú potrebujú. Pri výbere typov kurzov vychádzalo ústredie jednak z požiadaviek zamestnávateľov, voľných pracovných miest, ktoré evidujú úrady práce, ale aj z potrieb zamestnávateľov, ktoré deklarovali zamestnávateľské zväzy, a hlavne z dokumentu Prognózy vývoja trhu práce v SR, ktorý pripravilo MPSVR,” dodala hovorkyňa ministerstva práce Veronika Husárová.

    - Reklama -