Starosta nemeckého mesta, kde výčíňal Sýrčan: Nikdy nemáte stopercentnú bezpečnosť

    0
    Hasič stojí pred miestom nehody nákladného auta s vozidlami v nemeckom Limburgu 7. októbra 2019. (Autor: TASR)

    Starosta Marius Hahn uviedol pre DPA, že “medzi obyvateľmi cítiť neistotu”. “Som šokovaný a myšlienkami som pri zranených a ich rodinách,” vyjadril sa a dodal, že je zatiaľ priskoro hovoriť o možnom pozadí pondelkovej udalosti.

    “Všeobecne povedané: Nikdy nemáte stopercentnú bezpečnosť. Nikto nie je chránený pred individuálnym páchateľom,” upozornil starosta. Na margo správ, že nákladné auto riadil Sýrčan, poznamenal:

    “Zo zásady očakávame, že každý človek v Limburgu bude dodržiavať zákony. Budeme na to neúnavne upozorňovať.”

    Pri incidente v blízkosti jednej z križovatiek v meste Limburg an der Lahn utrpelo ľahké zranenia deväť ľudí vrátane vodiča ukradnutého nákladného auta, ktorého následne zatkli.

    Podľa údajov DPA ide o 32-ročného Sýrčana zdržiavajúceho sa v Nemecku od roku 2015. Motívy tohto činu stále nie sú známe a vyšetrovanie pokračuje “vo všetkých smeroch”.

    Náznaky, že zatknutý muž by mohol byť napojený na radikálnu islamistickú scénu, zatiaľ nie sú dispozícii. Sýrčana majú ešte v utorok predviesť pred vyšetrujúceho sudcu.

    Vyšetrujúce orgány prehľadali dva byty v okresoch Offenbach a Limburg-Weilburg, kde okrem iného zaistili mobilné telefóny a USB kľúče.

    Nemecko je v pohotovosti po niekoľkých džihádistických útokoch v minulých rokoch, ku ktorým sa prihlásila organizácia Islamský štát (IS).

    Najkrvavejším bol útok z roku 2016, keď 23-ročný Tunisan Anis Amri ukradol nákladné auto a vrazil do ľudí na vianočnom trhu v Berlíne, pričom 12 z nich usmrtil a ďalšie desiatky zranil.

    - Reklama -