Kurdi vyhlásili pred očakávanou tureckou inváziou všeobecnú mobilizáciu

    0
    Turecké tanky pri hraniciach. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    “Vyzývame náš ľud zo všetkých národnostných skupín, aby sa presunul k hraniciam s Tureckom a kládol tam v týchto chúlostivých a historických časoch odpor,” uviedla samospráva vo svojom vyhlásení, pričom ohlásila “trojdňovú všeobecnú mobilizáciu na severe a východe Sýrie”.

    Predstavitelia kurdskej samosprávy sa zároveň obrátili na medzinárodné spoločenstvo a požiadali ho, aby si splnilo svoju povinnosť v čase, keď jej obyvateľstvu hrozí “humanitárna katastrofa”.

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok oznámil, že Turecko je pripravené začať vojenskú operáciu proti kurdským silám na severovýchode Sýrie po tom, ako dostal “zelenú” od prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa. Ten rozhodol o stiahnutí amerických vojsk z tejto oblasti, čo vyvolalo v Spojených štátoch ostrú kritiku. Washington sa totiž podľa odporcov tohto kroku odvracia od Kurdov, ktorí priniesli v Sýrii veľké obete práve v bojoch proti IS.

    Jeden z veliteľov Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF), ktorých súčasťou sú aj YPG, už podľa agentúry DPA deklaroval, že možnou alternatívou po odchode Američanov je spojenectvo so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

     

    - Reklama -