Seehofer: Včerajší brutálny trestný čin bol hanbou pre celú krajinu

    0
    Horst Seehofer (Autor: TASR)

    “Včerajší brutálny trestný čin bol hanbou pre celú krajinu,” povedal Seehofer. Vláda podľa neho na spolkovej úrovni posilní právomoci bezpečnostných orgánov na boj s “krajne pravicovým terorom”.

    Ozbrojený muž sa v stredu pokúsil dostať do synagógy v meste Halle v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko. Páchateľ identifikovaný ako 27-ročný nemecký občan Stephan Balliet následne v okolí synagógy zastrelil dve osoby a ďalších ľudí zranil.

    Útok, ktorý páchateľ naživo vysiela cez internet, má podľa zistení prokuratúry pravicovo-extrémistické a antisemitské pozadie.

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vo štvrtok vyslovila za využitie všetkých prostriedkov právneho štátu v boji proti pravicovému extrémizmu a antisemitizmu, čo sú javy, ktoré si nezaslúžia “nijakú toleranciu”.

    Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier navštívil vo štvrtok miesto útoku, kde položil veniec spoločne s Reinerom Haseloffom, premiérom spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko, a stretol sa s predstaviteľmi tamojšej židovskej obce.

    Tí kritizujú skutočnosť, že synagóga bola v čase jedného z najvýznamnejších židovských sviatkov nedostatočne chránená.

    - Reklama -