Trump sa údajne usiloval o odvolanie veľvyslankyne na Ukrajine

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Yovanovitchová pred členmi výborov pre tajné služby, zahraničného výboru a výboru pre dohľad a vládne reformy Snemovne reprezentantov vo svojom úvodnom vyhlásení podľa AP povedala, že bola v máji náhle odvolaná s odôvodnením, že v ňu prezident (Trump) stratil dôveru.

    Uviedla tiež, že sa od nemenovaných predstaviteľov dozvedela, že “proti nej bola vedená sústredená kampaň” a že Trump naliehal na ministerstvo zahraničných vecí, aby ju odvolalo.

    “Nechcelo sa mi veriť, že sa ma vláda rozhodla odvolať na základe nepodložených a nepravdivých tvrdení ľudí s jednoznačne pochybnou motiváciou,” povedala Yovanovitchová pred členmi troch výborov amerického Kongresu.

    Tí si ju predvolali v súvislosti s procesom prípravy ústavnej žaloby na prezidenta Trumpa pre jeho rokovanie s Ukrajinou.

    Trump mal v júli vyvíjať tlak na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby “vytiahol špinu” na syna bývalého viceprezidenta USA a uchádzača o nomináciu Demokratickej strany pred prezidentskými voľbami Joea Bidena.

    Hunter Biden pôsobil v ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burisma, s ktorou sa spájali obvinenia z korupčných praktík.

    Trump chcel údajne týmto spôsobom zdiskreditovať svojho demokratického politického rivala, ktorý by mohol byť jeho súperom v budúcoročných prezidentských voľbách.

    Trumpove snahy o diskreditáciu Bidena prostredníctvom vyšetrovania na Ukrajine motivovali demokratov, aby v americkom Kongrese iniciovali proces, ktorý by mohol viesť k ústavnej žalobe na prezidenta.

    Trump tieto snahy opakovane spochybnil.

    - Reklama -