V Nemecku je zvýšené riziko antisemitských a teroristických útokov, upozornil minister vnútra Seehofer

    0
    Telo obete je na ulici po streľbe v blízkosti synagógy v Halle 9. októbra 2019. (Autor: TASR)

    Minister tiež vyhlásil, že v Nemecku je podľa odhadov približne 24.000 krajne pravicových extrémistov. Dodal, že polovica z nich je považovaná za potenciálne násilnú s “veľmi vysokou afinitou k strelným zbraniam”.

    Seehoferovo varovanie prišlo dva dni po zadržaní 27-ročného Stephana Ballieta, ktorý sa priznal k stredajšiemu útoku pri synagóge v nemeckom meste Halle i k tomu, že konal z pravicovo-extrémistických a antisemitských pohnútok.

    Pri útoku v Halle páchateľ zabil 40-ročnú ženu pred synagógou a 20-ročného muža v blízkej predajni kebabu. Predtým sa pokúsil násilne vniknúť do synagógy, kde sa v tom čase nachádzalo 51 ľudí pripomínajúcich si najdôležitejší židovský sviatok – deň zmierenia (Jom kipur).

    Útočník mal podľa zistení vyšetrovateľov pri sebe celkove štyri strelné zbrane a niekoľko náloží a na internete zverejnil aj 11-stranový antisemitský “manifest”.

    Minister Seehofer avizoval, že synagógy a iné objekty patriace židovskej komunite v Nemecku budú lepšie chránené. V tejto súvislosti oznámil aj vytvorenie nových pracovných miest v bezpečnostných službách a dodal, že vláda v zrýchlenom konaní schváli zákaz činnosti šiestich malých krajne pravicových zoskupení.

     

    - Reklama -