VIDEO Na proteste zatkli aj oscarovú legendu. Vrátim sa, odkázala

    0
    Na snímke americká herečka Jane Fondová počas príchodu na premiéru filmu Sink or Swim na 71. ročníku medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom Cannes 13. mája 2018. (Autor: TASR)

    Spolu s 81-ročnou herečkou, ktorá je dlhoročnou politickou aktivistkou, zadržali aj ďalších účastníkov protestnej akcie. Ako poznamenala AFP, ich protest pred Kapitolom trval asi desať minút.

    Zadržaným – vrátane Fondovej – dali na ruky putá a previezli do vyšetrovacej väzby.

    Ešte pred svojím zadržaním Fondová v príhovore ku skupinke aktivistov kritizovala “človekom spôsobenú krízu” v podobe zmeny klímy. Avizovala, že spolu s ostatnými sa bude na Capitol Hill vracať každý piatok o 11.00 h bez ohľadu na počasie. Vyhlásila, že zmena klímy je “kolektívnou krízou, ktorá si teraz vyžaduje kolektívne činy.”

     

    Zmena podnebia sa v politike USA stala významnou témou a niekoľko demokratov usilujúcich sa získať nomináciu svojej strany pre prezidentské voľby v roku 2020 už zverejnilo svoje akčné plány pre oblasť klímy.

    Fondová hrala v klasických filmoch americkej kinematografie, napríklad Od deviatich k piatim, Na zlatom jazere, ale nedávno účinkovala i v seriáli Grace a Frankie. Je dvojnásobnou nositeľkou ceny Oscar – za film Klute (1971) a za snímku Návrat domov (1978). Účinkovala v divadle na Broadwayi i v televízii.

     

    - Reklama -