Takmer osemsto rodinných členov IS ušlo z tábora v Sýrii: Teraz ho nikto nestráži

    0
    Sýrsky chlapec v utečeneckom tábore (Autor: TASR)

    Tábor je “teraz bez stráže” a ušlo z neho 785 členov rodín džihádistov z IS, uviedli Kurdi, citovaní tlačovými agentúrami AP a AFP.

    Zadržiavané osoby zaútočili na brány tábora v Ajn Ísá a ušli, keď v okolí prebiehali intenzívne boje a turecké nálety. Ankara vedie na severovýchode ofenzívu zameranú proti kurdským bojovníkom.

    V tábore v Ajn Ísá žije približne 12.000 ľudí, vrátane takmer 1000 cudziniek napojených na IS a ich detí.

    Mesto, asi 35 kilometrov južne od tureckej hranice, je tiež administratívnym centrom tejto oblasti a nachádza sa v ňom jedna z najväčších základní koaličných síl vedených Spojenými štátmi na severovýchode Sýrie.

    Kurdské sily, ktoré spolu s USA dobyli obrovské oblasti na východe Sýrie od Islamského štátu, už skôr varovali, že zrejme nebudú schopné strážiť zadržiavacie zariadenia s tisíckami militantov – musia sa totiž sústrediť na boj proti postupujúcim tureckým silám.

    OSN medzitým vyhlásila, že boje na severovýchode Sýrie vyhnali z domovov najmenej 130.000 ľudí, pričom mnoho ďalších sa zrejme ešte vydá na cestu.

    Miestna kurdská administratíva v nedeľu varovala pred hroziacou “humanitárnou katastrofou”, pretože dodávky pomoci na sever Sýrie brzdia boje.

    OSN uviedla, že jej technické skupiny sa nemôžu dostať k vodárni v meste Hassaka, ktorá je navyše poškodená ostreľovaním. Z tohto dôvodu má prerušené dodávky vody 400.000 ľudí, vrátane 82.000 obyvateľov utečeneckých táborov.

     

    - Reklama -