Danko: Európska únia má veľký rest voči Srbsku

    0
    Andrej Danko v Belehrade (Autor: facebook.com/andrejdanko.sk/)

    Pripomenul svoje vlaňajšie vystúpenie na pôde srbského parlamentu, keď povedal, že Slovensko stojí pri téme Kosova na strane Belehradu. Ide podľa neho o “problém, ktorý si musia vyriešiť Srbi a Kosovo” medzi sebou.

    Predseda slovenského parlamentu je presvedčený, že krajiny Balkánu sú pre Slovensko aj Európsku úniu strategické. Dodal, že Slovensko vníma Srbsko ako bratský a priateľský národ.

    Danko sa v Belehrade zúčastňuje na 141. zasadnutí Medziparlamentnej únie (IPU).

    “Ja som rád, že na takomto medzinárodnom fóre, kde diskutujeme o medziparlamentnej spolupráci, sme zastúpení spoločne s českým kolegom (Radkom Vondráčkom). Naozaj chceme deklarovať dobré vzťahy so Srbskom,” zdôraznil.

    IPU vníma ako priestor na výmenu skúseností a možnosť absolvovať množstvo bilaterálnych stretnutí, od ktorých očakáva, že budú pre neho inšpiratívne.

    Danka čaká v pondelok stretnutie s predsedníčkou srbského parlamentu Majou Gojkovičovou, ale aj rokovanie s predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radkom Vondráčkom a predsedom rakúskej Národnej rady Wolfgangom Sobotkom v rámci takzvaného Slavkovského formátu.

    Medziparlamentná únia, ktorá vznikla pred 130 rokmi, združuje národné parlamenty 179 štátov a ďalších 12 regionálnych parlamentných zhromaždení.

    Na rokovania v Belehrade prišlo 149 parlamentných delegácií, 90 predsedov parlamentov; dovedna približne 2000 delegátov.

    Hlavnými témami výročného zasadnutia IPU, ktoré potrvá do 17. októbra, sú posilnenie medzinárodného práva, parlamentné úlohy a mechanizmy a prínos regionálnej spolupráce.

    Predseda slovenského parlamentu uskutočnil oficiálnu návštevu Srbskej republiky vlani v júni, keď vystúpil aj na pôde tamojšieho parlamentu. Poslednú pracovnú návštevu absolvoval v júni 2017. 

    - Reklama -