VIDEO Preplnený tábor s migrantmi v Grécku zasiahol mohutný požiar. Zasahovala polícia

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Tábor pri meste Vathi (Bathy) na Samose má kapacitu približne 650 osôb, ale v súčasnosti sa v ňom nachádza viac ako 5700 migrantov. Asi polovicu z nich tvoria ženy a deti.

    V pondelok večer vypukli násilnosti medzi afganskými a sýrskymi obyvateľmi tábora. Najmenej traja ľudia pri nich utrpeli bodné poranenia a museli ich previezť do nemocnice. Polícia musela násilníkov rozohnať slzotvorným plynom.

    Osem osôb museli následne hospitalizovať s dýchacími ťažkosťami.

    V priestore tábora zároveň vypukol rozsiahly požiar, ktorý sa podarilo dostať pod kontrolu až v utorok v skorých ranných hodinách.

    Stovky migrantov sa museli uchýliť do neďalekého niekoľkotisícového mesta Vathi. Pri požiari podľa dostupných informácií nikto neutrpel zranenia.

    Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v tejto súvislosti upozornila na veľmi zlé podmienky (kapacitné, hygienické i bezpečnostné), ktoré panujú v preľudnených táboroch na gréckych ostrovoch Samos, Chios, Leros a Kos.

    Obyvateľov táborov, predovšetkým deti a iné zraniteľné osoby, treba podľa MSF čo najskôr evakuovať na grécku pevninu.

    V septembri vypukol požiar v zrejme najpreľudnenejšom tábore Moria, ktorý sa nachádza na ostrove Lesbos. Zomrela pri ňom jedna žiadateľka o azyl a vyše desať ľudí utrpelo zranenia.

    - Reklama -