Južná Kórea: Polícia zatkla 19 študentov, ktorí vnikli na pozemok ambasády USA

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Študentské zoskupenie, ktoré samo seba označuje za koalíciu progresívnych univerzitných študentov, zverejnilo fotografie z akcie na Facebooku.

    Zábery zachytávajú viacerých z jeho členov pri tom, ako na rebríkoch preliezajú múr obkolesujúci rezidenciu veľvyslanca Harryho Harrisa.

    Skupina okrem toho zverejnila aj videozáznam, na ktorom študenti stojaci už na pozemku rezidencie veľvyslanca obviňujú Spojené štáty, že žiadajú 500-percentné zvýšenie nákladov potrebných na to, aby v Južnej Kórei naďalej ostalo približne 28.500 amerických vojakov.

    Demonštrujúci študenti držali transparent, na ktorom Harrisa žiadali, aby z Kórey odišiel. “Prestaňte zasahovať do našich domácich záležitostí,” kričali demonštranti. Pokrikovali tiež heslá ako “Vypadnite!” či “Nepotrebujeme amerických vojakov”.

    Z pozemku rezidencie ich následne vyviedla polícia, ktorá oznámila, že na jej stanicu bolo na výsluch predvedených 19 študentov. Americká ambasáda sa dosiaľ k incidentu nevyjadrila.

    Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomína, že Soul s Washingtonom momentálne vedú rozhovory o tom, ako si podelia výdavky spájané s prítomnosťou amerických vojakov v Južnej Kórei.

    To isté študentské zoskupenie zverejnilo ešte v júni “výsledky prieskumu” o úspechoch dosiahnutých severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ktorého pritom označilo za starostlivého a vplyvného vodcu.

    Zoskupenie sa do areálu americkej ambasády v Soule pokúsilo preniknúť aj v januári, polícia mu v tom však zabránila.

     

    - Reklama -