Gyurcsány sa obáva o slobodu tlače; v parlamente platia nové pravidlá

    0
    Ferenc Gyurcsány (Autor: TASR)

    Podľa komerčnej televízie Hír TV predseda DK upozornil Kövéra, že novinári majú právo klásť politikom aj nepríjemné otázky, ako to spontánne robili v priestoroch parlamentu, kam sa od pondelka už nedostanú.

    Nariadenie zverejnené minulú stredu (16.10.) určuje čas a miesta v budove parlamentu, v ktorých môžu pracovníci médií pracovať, ako aj priestory, do ktorých sa dostanú iba s osobitným povolením tlačového odboru parlamentu.

    Televízia podotkla, že ľavicovoliberálne médiá a opozičné strany okamžite reagovali na nariadenie predsedu parlamentu. Podľa nich ide o obmedzovanie práv novinárov. Hír TV však tvrdí, že Gyurcsány sa odmieta vyjadrovať pre pravicové médiá.

    V zmysle nových pravidiel nemôže nakrúcanie či fotografovanie narúšať prácu poslancov a fungovanie úradu. Zákaz takejto činnosti novinárov platí na chodbách okolo rokovacej sály, ale aj v bufete, v reštaurácii a v priestoroch vyhradených pre pracovníkov parlamentu.

    V nariadení Kövéra sa uvádza, že dôvodom týchto a ďalších zmien týkajúcich sa pohybu novinárov v budove parlamentu a domu poslancov sú zmeny v používaní rokovacej sály a reorganizácia systému úradných miestností a kancelárií.

    Podľa tlačového odboru zákonodarného zboru sú tieto úpravy v súlade s praxou parlamentov západoeurópskych krajín a vychádzajú z platných opatrení inštitúcií Európskeho parlamentu. “Úrad parlamentu aj naďalej zabezpečí, aby verejnosť mohla bez prekážok sledovať priebeh zákonodarnej činnosti,” zdôraznil tlačový odbor parlamentu.

     

    - Reklama -