Sánchez pricestuje so Barcelony; naďalej žiada, aby Torra odsúdil násilnosti

    0
    Pedro Sánchez (Autor: TASR)

    Sánchez sa okrem toho v Barcelone stretne aj s veliteľmi španielskej i regionálnej polície.

    Podľa tlačovej správy španielskej vlády Sánchez v súvislosti s pouličnými násilnosťami v katalánskych mestách poslal vodcovi Katalánska Quimovi Torrovi list, v ktorom mu “pripomenul tri povinnosti ktoréhokoľvek vládneho úradníka”, ak “chce dôstojne reprezentovať svoju komunitu”: odsúdiť násilie; brániť bezpečnostné sily a zabrániť nezhodám v spoločnosti.

    Sánchez následne Torru kritizoval, že doteraz nebol schopný jasne a jednoznačne odsúdiť násilie počas demonštrácií v katalánskych mestách.

    Podľa RTVE Sánchez Torrovi vytýka tiež to, že sa “otočil chrbtom” k regionálnym a štátnym bezpečnostným zložkám a úradom a “ignoroval viac ako polovicu katalánskeho obyvateľstva”, ktorá nie je naklonená vyhláseniu nezávislosti regiónu od Španielska, a “nespráva sa ako prezident všetkých Kataláncov”.

    Sánchez pricestuje do Katalánska po tom, ako sa Torra celý víkend pokúšal s ním telefonicky spojiť a rokovať o riešení situácie v Katalánsku.

    Sánchez však telefonát odmietol prijať, pričom cez svoje tlačové oddelenie odkázal, že Torra musí najprv dôrazne odsúdiť násilnosti, ku ktorým dochádzalo v Katalánsku od minulého pondelka.

    RTVE uviedla, že Torra bol Sánchezovým prístupom pobúrený a zaslal mu list, v ktorom označil za “absolútne nezodpovedné”, že odmietol odpovedať na jeho telefonáty.

    Torra vo svojom liste napísal, že Sánchez mu “nemusí dávať lekcie” o odsúdení násilia – Torra zdôraznil, že proti násiliu vždy bojoval a vždy ho aj odsúdil.

    Protesty v Katalánsku sa začali v pondelok 14. októbra po tom, ako najvyšší súd odsúdil 12 politikov a aktivistov, ktorí sa v roku 2017 pokúsili odtrhnúť región od Španielska. Deväť z nich poslal súd do väzenia za protištátnu činnosť a vymeral im tresty od 9 do 13 rokov za mrežami.

     

    - Reklama -