Orbánov prejav v parlamente sprevádzal incident

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Úvod jesennej schôdze parlamentu narušil menší incident, keď sa nezávislý poslanec Ákos Hadházy postavil pred rečnícky pult a počas Orbánovho prejavu držal v ruke protivládne transparenty.

    Podľa spravodajského servera InfoStart.hu premiér naznačil predsedovi zákonodarného zboru Lászlóovi Kövérovi, že ho transparenty nevyrušujú a pokračoval v prejave.

    Jeden z transparentov s nápisom “Stop korupcii! Stop propagande!” sa však Orbán potom pokúsil vytrhnúť z Hadházyho rúk, avšak neúspešne.

    Predseda vlády vo svojom vystúpení ocenil vysokú účasť voličov v komunálnych voľbách. Poznamenal, že polovicu voličských hlasov získal vládny blok Fidesz-KDNP, čo podľa jeho slov znamená, že blok pokračuje vo svojej práci.

    Zdôraznil, že maďarská demokracia je silná a je schopná slúžiť záujmom ľudí. Orbán vyzval Maďarov, aby smelo kupovali štátne dlhopisy v záujme dosiahnutia cieľov týkajúcich sa štátneho dlhu.

    K otázke migrácie poznamenal, že budúcu Európsku komisiu (EK) bude viesť politička, ktorá koná správne kroky v otázke prisťahovalectva (dezignovaná predsedníčka EK Ursula von der Leyenová).

    Premiér zároveň kritizoval Brusel za spomalenie procesu integrácie Balkánu. Na prejav ministerského predsedu reagovali predsedovia frakcií opozičných strán.

    Expremiér a predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány pripomenul, že v mestách s vyše 10.000 obyvateľmi získalo mandát viac opozičných kandidátov než kandidátov Fideszu-KDNP, čo podľa Gyurcsánya môže byť prelomovým momentom.

    Timea Szabóová zo strany Dialóg (Párbeszéd) okrem iného v súvislosti s víťazstvom spoločného kandidáta ľavice Gergelya Karácsonya v boji o kreslo budapeštianskeho starostu zdôraznila, že Budapešťania jasne odmietli vydieranie kabinetu, ktorý naznačoval, že hlavné mesto dostane finančné zdroje iba vtedy, ak opäť vyhrá kandidát podporovaný Fideszom – doterajší starosta István Tarlós.

    - Reklama -