Japonský cisár Naruhito zasadol na trón, prítomná bola i Čaputová

    0
    Nový japonský cisár Naruhito a cisárovná Masako odchádzajú po prvom verejnom prejave po tom, ako v utorok nastúpil na trón v cisárskom paláci v Tokiu (Autor: TASR)

    Utorok bol v Tokiu pre Japoncov nielen voľným dňom, ale aj upršaným. Napriek tomu malé skupinky ľudí už od rána čakali pred hlavnou bránou Cisárskeho paláca. S japonskými vlajkami vítali cisára Naruhita, ktorý prišiel do paláca hneď ráno kývajúc im z pootvoreného okna auta.

    Svoj deň zahájil v jednej z troch svätýň v areáli paláca, kde v bielych šatách oboznámil svojich cisárskych predkov o svojej intronizácii. Popri tom ho sledovali ďalší členovia cisárskej rodiny, ženy odeté v dlhých pastelových šatách a poprední politici. Medzi nimi nechýbal ani japonský premiér Šinzó Abe.

    Pri príležitosti intronizácie japonského cisára polícia uzavrela centrum hlavného mesta, predovšetkým okolie Cisárskeho paláca. Na bezpečnosť dozerali tisíce policajtov. K palácu sa dostali iba pozvaní hostia a akreditované médiá. Tie však na samotnú ceremóniu prístup nemali. Doprava bola riadená policajtmi, autá sa do centra ani nedostali.

    Po oficiálnej ceremónii sú hostia pozvaní na večerný banket v paláci. Pripravený je pre nich tradičný hudobný a tanečný program. V stredu (23. októbra) bude japonský premiér s manželkou hostiť približne 900 hostí na ďalšom bankete. Pri príležitosti intronizácie japonská vláda v piatok (18. 10.) schválila udelenie milosti približne 550.000 ľuďom odsúdeným za prečiny.

    Po oficiálnej intronizácii nového japonského cisára Naruhita mal nasledovať slávnostný sprievod. Japonsko nakoniec 4,6 km dlhý sprievod odložilo na 10. novembra. Úrady sa ho rozhodli odložiť po tom, čo Japonsko cez predchádzajúci víkend zasiahol ničivý tajfún Hagibis, ktorý si vyžiadal takmer 80 obetí na životoch.

    Cisár Naruhito je 126. japonským cisárom. Na tróne vystriedal 1. mája 2019 svojho otca Akihita, ktorý abdikoval 30. apríla 2019. Vzhľadom na to, že súčasný cisár má dcéru, princeznú Aiko, ďalším v poradí, teda 127. cisárom, by mal byť jeho mladší brat princ Akišino, resp. jeho 13-ročný syn Hisahito.

    Dynastia japonských cisárov je najdlhšie vládnucou dynastiou na svete. Cisári z tohto rodu vládnu krajine už najmenej 1500 rokov.

     

    - Reklama -