USA posilnia vojenskú prítomnosť v Sýrii, aby ochránili ropné polia pred Islamským štátom

    0
    Koaličné sily pod vedením USA a Turecka vykonávajú v piatok 4. októbra 2019 tretiu spoločnú hliadku na severovýchode Sýrie, kde by mala vzniknúť takzvaná bezpečnostná zóna. (Autor: TASR)

    Pre Spojené štáty a ich partnerov bolo podľa neho “jedným z najvýznamnejších úspechov v boji proti IS získanie kontroly nad ropnými poľami vo východnej Sýrii”, ktoré bývali pre IS “rozhodujúcim zdrojom príjmu”.

    “Spojené štáty sú odhodlané v koordinácii s partnerskými Sýrskymi demokratickými silami (SDF) posilniť svoje postavenie v severovýchodnej Sýrii dodatočnými vojenskými aktívami, aby zamedzili tomu, že tieto ropné polia opäť padnú do rúk IS alebo iných destabilizujúcich aktérov,” dodal.

    Americký prezident Donald Trump minulý týždeň oznámil, že Spojené štáty stiahnu všetkých svojich vojakov zo severovýchodnej Sýrie, kde slúžili ako “nárazník” medzi SDF pod vedením Kurdov, sýrskymi vládnymi silami a tureckou armádou. V stredu však vyhlásil, že malá časť amerických vojakov zostane v tejto oblasti, aby chránili ropné polia.

     

    - Reklama -