Hrnko dáva lekciu Čaputovej: Zjavne neverí slovenskému národu a štátu

    0
    Anton Hrnko (Autor: TASR)

    Vo vyjadreniach Zuzany Čaputovej bolo podľa národovca cítiť, že dejiny nášho národa sú pre ňu španielskou dedinou a jej poradcovia ani nevedia, čo slávia.

    „Tak aj vyznelo jej vyznanie, že si myslí, ´že vznik Československej republiky by mal byť sviatkom aj na Slovensku´,“ myslí si Hrnko a vysvetľuje:

    „Pani prezidentka, 28. 10. 1918 žiadna ´Československá republika´ nevznikla. To len pražský Národný výbor vo svojom veľmi čudnom vyhlásení konštatoval, že ´československý štát sa stal skutočnosťou´ a z tohto zaujímavého konštatovania hneď odvodil existenciu ´československého národa´,“ objasňuje poslanec SNS, vyštudovaný historik.

    Zdroj: Facebook/Anton Hrnko

    „To, že Slováci spolu s Čechmi bojovali za vytvorenia česko-slovenského štátu, akosi pražský Národný výbor nezaujímalo. To, že to podpísal Živnobankou platený agent vplyvu V. Šrobár, nemá žiadnu relevanciu pre Slovensko, pretože od legitímnych orgánov slovenského národa (SNR a SNS) bol upozornený, že sa nemá k ničomu zaväzovať,“ pokračuje a dodáva, že skutočný vznik česko-slovenského štátu sa zavŕšil až 30. októbra 1918. Vtedy sa k nemu prihlásili legitímni zástupcovia slovenského národa v Deklarácii slovenského národa.

    Preto má byť podľa Hrnka tento deň (30. 10.) skutočný štátny sviatok pre Slovensko a nie vyhlásenie z Prahy, „ktoré bolo pošliapaním všetkých slovensko-českých programových dokumentov (Clevelandskej dohody, Kyjevského protokolu i Pttsburskej dohody)“.

    Poslanec dokladá, že vo všetkých týchto dokumentoch sa hovorilo o prihlásení sa k spoločnému česko-slovenskému štátu a rovnako o česko-slovenskom štáte sa hovorí v Deklarácii slovenského národa.

    „O tom, že Česko-Slovensko vzniklo ako spoločný štát svedčí aj preambula tzv. Malej Saintgermainskej dohody z 11. septembra 1919, kde sa hovorí, že nový česko-slovenský štát vznikol z národa Čiech, Moravy a Sliezska a z národa Slovenska. Preto je vo všetkých mierových zmluvách písané Česko-Slovensko a nie Československo,“ hodnotí.

    Hrnko zároveň zdôrazňuje paradox z minulosti, že Slováci sú asi jediný národ na svete, ktorý „si nechá zo svojho národného mena alebo mena svojej krajiny urobiť gramatickú koncovku iného národného mena“.

    Deň 28. október je podľa neho oslavou pre Česko, lebo z historického pohľadu nevznikol nový štát Čechov a Slovákov, ale obnovila sa česká štátnosť po 300 rokoch habsburskej nadvlády.

    Poslanec SNS od slovenskej prezidentky očakáva, že si rovnako ako v pondelok (28. 10.) obnovenie českého štátu pripomenie dnes odvážnych deklarantov, „ktorí obkľúčení maďarským vojskom v dvorane Tatrabanky vyhlásili Deklaráciu slovenského národa v dobrej viere, že podporujú vznik česko-slovenského štátu, nie českého štátu rozšíreného o Slovensko“.

    „Inak v mojich očiach, a som presvedčený, že aj v očiach väčšiny príslušníkov slovenského národa, budete vyzerať ako niekto, kto si nevie uctiť zásluhy svojich predkov,“ odporúča prezidentke SR Anton Hrnko, poslanec NR SR.

    - Reklama -