Dôvera v ekonomiku eurozóny sa opäť zhoršila. Dosiahla takmer päťročné minimum

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Index ekonomického sentimentu (ESI) dosiahol v októbri v eurozóne 100,8 bodu oproti 101,7 bodu v septembri a 103,1 bodu v auguste. Októbrový údaj je horší než predpokladali analytici, ktorí počítali s poklesom indexu na 101,1 bodu.

    Zároveň to je najnižšia hodnota indexu od januára 2015, keď dosiahol 99,9 bodu. Pesimizmus v priemysle klesol hlboko pod dlhodobý priemer. Je to dôsledok obchodných vojen, ktoré výrazne zasiahli proexportne orientované sektory.

    Navyše, zhoršenie nálad sa z priemyslu rozšírilo na väčší sektor služieb, ako aj na spotrebiteľov. To by sa podľa ekonómov mohlo výrazne odraziť na ďalšom vývoji ekonomiky eurozóny, ktorá už teraz spomaľuje tempo rastu.  

    Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters odhadujú, že za 3. štvrťrok dosiahol rast ekonomiky eurozóny iba 0,1 % po 0,2-percentnom raste v 2. štvrťroku. Oficiálne údaje zverejní štatistický úrad Európskej únie Eurostat vo štvrtok 31. októbra.

    Čo sa týka priemyselného sektora, nálada dosiahla najnižšiu úroveň za vyše šesť rokov. Príslušný podindex dosiahol v októbri -9,5 bodu oproti -8,9 bodu v septembri.

    Októbrový údaj znamená najnižšiu hodnotu podindexu pre priemyselný sektor od polovice roka 2013. 

    Pre ekonomiku eurozóny je nepriaznivý najmä vývoj v sektore služieb, ktorý sa na ekonomickej aktivite menovej únie podieľa dvomi tretinami. Príslušný podindex klesol v októbri na 9 bodov z 9,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

    Októbrový údaj pre sektor služieb predstavuje zasa najnižšiu úroveň čiastkového indexu od júna 2015.

    Zhoršili sa aj nálady medzi spotrebiteľmi, čo zasa viedlo k poklesu nálad v maloobchode, v ktorom podindex klesol prvýkrát od júla do negatívneho teritória.

    Podindex spotrebiteľskej dôvery klesol z -6,5 bodu v septembri na -7,6 bodu a podindex pre oblasť maloobchodu klesol na -0,7 bodu.

    - Reklama -