Loď Ocean Viking zakotvila na Sicílii: Vystúpilo 104 migrantov

    0
    Humanitárna loď Ocean Viking. Foto: TASR

    “#OceanViking zakotvil v prístave Pozzallo v Taliansku. Po viac ako 12 dňoch neistoty na mori môže 104 preživších konečne vystúpiť na bezpečné miesto,” oznámila na Twitteri humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF), ktorá loď – spoločne s ďalšou francúzskou humanitárnou organizáciou SOS Méditerranée – prevádzkuje.

    Talianska tlačová agentúra ANSA napísala, že migranti sa po vylodení podrobili lekárskej prehliadke a následne ich premiestnili do prijímacieho centra. Boli medzi nimi aj dve tehotné ženy a 41 neplnoletých osôb vrátane dvoch bábätiek.

    Loď Ocean Viking plaviaca sa pod nórskou vlajkou vyzdvihla 18. októbra z mora približne 90 kilometrov od pobrežia Líbye celkovo 104 migrantov.

    Taliansko v utorok súhlasilo, že jej dovolí zakotviť v Pozzalle a migranti z nej budú môcť vystúpiť. Rím to oznámil po tom, ako dospel v tejto veci k dohode s Francúzskom a Nemeckom, ktoré súhlasili, že prijmú 70 migrantov z tejto lode.

    Iná záchranná loď, Alan Kurdi, ktorú spravuje nemecká humanitárna organizácia Sea-Eye, zostáva aj naďalej uviaznutá na mori, pričom na palube vezie 90 migrantov, ktorých zachránila v sobotu.

    Gorden Isler, hovorca organizácie Sea-Eye, uviedol, že posádku lode zastrašovali ozbrojení líbyjskí militanti, ktoré sa počas záchrany migrantov vydávali za pobrežnú hliadku.

     

    - Reklama -