Sudcovia v Žilinskom kraji sú znepokojení súčasnou situáciou v justícii

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    “Vyššie zmienené súdy sa tak pripájajú k vyhláseniam viacerých súdov. Rovnako odsudzujú konanie všetkých jednotlivcov, čo sa spreneverili ideálom, ktoré majú a zároveň musia bez výnimky prezentovať zástupcovia súdnej moci. Poukazujú na to, že ide o podozrenia zo zlyhania jednotlivcov, ktoré nemožno paušalizovať na celý sudcovský stav,” zdôraznila hovorkyňa.

    Plénum sudcov OS Čadca verí, že všetky podozrenia budú riadne vyšetrené a v prípade preukázania pochybení jednotlivých sudcov bude voči týmto vyvodená disciplinárna, resp. trestnoprávna zodpovednosť.

    Plénum OS Martin zas v stanovisku uvádza, že nič nemôže ospravedlniť osobné zlyhanie sudcu, a to i v prípade, pokiaľ by bol s ním čo i len spájaný.

    “Títo sudcovia musia vyvodiť osobnú zodpovednosť v prvom rade sami, v opačnom prípade musí byť voči ním bezodkladne vyvodená na to príslušnými orgánmi,” zdôrazňujú sudcovia.

    Podľa stanoviska Sudcovskej rady OS Ružomberok však zlyhanie jednotlivcov nemôže viesť k vyhláseniam o kolektívnej vine všetkých sudcov, ktorí vykonávajú svoju funkciu zodpovedne v súlade s princípmi zákonnosti a spravodlivosti.

    Koncom augusta polícia zaistila mobilné telefóny viacerým sudcom. Súviselo to s podozreniami zo spáchania trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa, korupcie a podplácania.

    - Reklama -