Ukrajina je pripravená urýchliť prípravy na vstup do NATO, tvrdí Zelenskyj

    0
    Americký prezident Donald Trump a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia v rámci Valného zhromaždenia OSN (Autor: TASR)

    Podľa Zelenského sa Ukrajina a Severoatlantická aliancia dohodli na aktualizovanom balíku spoločných projektov a diskutovali o vyhliadkach na spoluprácu v rámci Programu rozšírených príležitostí (EOP) NATO.

    “Dohodli sme sa na aktualizovanom, konsolidovanom balíku projektov a praktických opatreniach. Diskutovali sme o perspektívach našej spolupráce v rámci Programu rozšírených príležitostí NATO. Dnes som dokázal, že Ukrajina je pripravená prejsť na túto novú úroveň partnerstva s Alianciou,” vyhlásil ukrajinský prezident.

    “Medzi naše priority patrí aktívna interakcia s Alianciou, pokiaľ ide o odolnosť Ukrajiny voči hybridným hrozbám a zvýšenie kybernetickej bezpečnosti. Zintenzívňujeme našu prácu v rámci Platformy NATO a Ukrajiny pre boj proti hybridným hrozbám, pričom hlavnou akciou je spoločný výcvik Coherent Resilience 2020 v Čiernom mori,” doplnil Zelenskyj.

    Ukrajina má okrem toho podľa neho záujem o posilnenie svojej interakcie s NATO s cieľom obnoviť stabilitu a bezpečnosť v čiernomorskom regióne.

    “Očakávame, že bude podporený návrh Ukrajiny prijatý v apríli tohto roka, pokiaľ ide o praktické kroky na implementáciu čiernomorského balíka NATO. Musíme spoločne posilniť kapacity ukrajinského námorníctva v tomto dôležitom regióne,” dodal ukrajinský prezident.

     

    - Reklama -