Nemecko: Dvom členom Zelených sa vyhrážajú pravicoví extrémisti

    0
    Demonštranti sa zhromažďujú počas demonštrácie krajnej pravice v nemeckom meste Chemnitz (Autor: TASR)

    „Hrozba môže byť tentoraz namierená proti Cemovi a mne, je však ďalšou v dlhom zozname pokusov o zastrašovanie — miestnych politikov a občianskej spoločnosti, židov a moslimov, umelkýň a prisťahovalcov,” povedala Rothová. Dodala, že ani takéto vyhrážky ju neodradia od záväzku budovať “rozmanitú a kozmopolitnú spoločnosť”.

    V e-maili adresovanom 53-ročnému poslancovi Bundestagu Özdemirovi sa okrem iného píše: „V súčasnosti plánujeme, ako a kedy vás popravíme, na nasledujúcom verejnom zhromaždení? Alebo vás odchytíme v mieste bydliska.”

    Özdemir o maili informoval políciu Bundestagu a Spolkový kriminálny úrad (BKA). Už dlhší čas má policajnú ochranu, keďže je ostrým kritikom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a v minulosti sa mu za to vyhrážali tureckí nacionalisti.

    V USA existuje od roku 2015 pravicová neonacistická skupina Atomwaffen Division (AWD). Aktívna je najmä v južnej časti Spojených štátov a má do 100 členov. Jej prívrženci sú podozriví z piatich vrážd.

    Postupne sa však rozšírila aj do Británie, Kanady a pobaltských štátov.

    V júni 2018 vydala skupina propagandistické video v nemčine a angličtine s názvom “AWD Deutschland: Die Messer werden schon gewetzet” (AWD Nemecko: Nože sa už brúsia), v ktorom oznámila založenie bunky alebo pobočky v Nemecku a sľúbila “dlhý boj”.

    V júni tohto roka zavraždil pravicový extrémista lokálneho konzervatívneho politika v meste Kassel Waltera Lübckeho.

    V roku 2018 boli politici a úradníci v Nemecku 1256-krát obeťami politicky motivovaných trestných činov. Medzi nimi bolo 43 násilných deliktov.

    Polícia pripísala 517 z týchto trestných činov na pravicovej a 222 ľavicovej scéne.

    - Reklama -