Poľsko: Vládna strana nominovala za ústavných sudcov svojich bývalých poslancov

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Jedným z nominovaných je Stanislaw Piotrowicz, ktorý v 80. rokoch 20. storočia v období komunizmu ako prokurátor pričinil o prenasledovanie opozičného aktivistu.

    Bol tiež zodpovedný za zastavenie vyšetrovania podozrení zo sexuálneho obťažovania maloletej osoby, ktorého sa mal dopustiť kňaz.

    Druhou kandidátkou je Krystyna Pawlowiczová, ktorá je rovnako ako Piotrowicz bývalou členkou PiS. Je známa tvrdými útokmi voči predstaviteľom opozície a aktivistom.

    V sobotu napríklad na Twitteri napísala, že aktivisti zo strany zelených a obrancovia práv homosexuálov slúžia “diablovi”.

    Treťou kandidátkou je akademička a bývalá námestníčka ministerstva financií Elžbieta Chojnaová-Duchová.

    Tá vlani vyhlásila, že Lech Walesa – laureát Nobelovej ceny za mier a hrdina protikomunistického hnutia Solidarita – ako prezident krajiny v 90. rokoch 20. storočia Poľsku uškodil.

    Desať z 15 sudcov Ústavného súdu už v súčasnosti tvoria nominanti strany PiS. Troch nových kandidátov na sudcov musí ešte schváliť Sejm, dolná komora poľského parlamentu, v ktorom má však PiS väčšinu.

    Poslanec najväčšej poľskej opozičnej strany Občianska platforma (PO) Marcin Kierwinski v reakcii na nové nominácie hovoril o “deštrukcii poľského súdneho systému”.

    Strana PiS popiera, že by bol výber kandidátov na sudcov spolitizovaný.

    Všetci nominanti majú podľa nej znalosti a skúsenosti potrebné na to, aby sa mohli stať ústavnými sudcami, uviedol šéf poslaneckého klubu PiS a podpredseda Sejmu Ryszard Terlecki.

    Európska únia a ľudskoprávne skupiny dlhodobo kritizujú PiS za posilňovanie kontroly nad súdmi, médiami a štátnymi podnikmi.

    - Reklama -