Viac stresu, horšia politická kultúra. Ale inak sa máme lepšie, hovoria Česi tridsať rokov po Novembri

    0
    Pamätná tabuľa Nežnej revolúcie v Prahe (Autor: Hans Štembera)

    Respondenti do 35 rokov podľa prieskumu hodnotia súčasnosť optimistickejšie. Oceňujú možnosti demokratického štátu. A to napriek tomu alebo práve preto, že de facto prednovembrovú totalitu nezažili.

    Keď majú porovnať dobu pred Novembrom 1989 a po ňom staršie ročníky, či je súčasný život lepší, nedokážu povedať. Optimistickejší sú potom ľudia nad 65 rokov.

    Podľa vedúceho prieskumu Vojtěcha Prokeša odráža výskum len názory českej spoločnosti. „… je pravdepodobné, že napríklad miera kriminality bude viac-menej rovnaká v oboch obdobiach. Vďaka médiám majú teraz však ľudia oveľa väčší prístup k prevažne negatívnym správam, ktoré ďalej formujú a zafarbujú ich videnie sveta. Podobné faktory treba pri čítaní výsledkov brať do úvahy,“ dodal Prokeš.

    V prieskume okrem iného respondenti uviedli, že sa zlepšila možnosť cestovať (konkrétne 91 %), možnosť rozhodovať o svojom živote (70 %) či zdravotná starostlivosť (55 %).

    Päťdesiatpäť percent respondentov tiež vyzdvihlo zlepšenie pri životnej úrovni. Dostupnosť pravdivých informácií potom ako klad uviedlo 42 percent ľudí.

    Naopak sa zhoršila korupcia v politike, závisť medzi ľuďmi či dostupnosť bývania a sociálne istoty.

    Najviac ľudí – 81 percent – potom vníma ako zhoršenie každodenný stres, 39 percent uviedlo zhoršenie pri politickej kultúre a pri životnom prostredí.

    - Reklama -