Richter: Prieskumy zásadne ovplyvňujú voličov. Nechcem povedať otvorene, že sú kúpené, ale…

    0
    Ján Richter (Autor: TASR)

    “Potrebujeme predĺžené moratórium. Či to má byť desať, 15, 20, 100 dní a tak ďalej, v tomto prípade by mali povedať skôr odborníci. Ja si myslím, že tie prieskumy zásadne ovplyvňujú voličov a ovplyvňujú aj preto, lebo viaceré sú veľmi pochybné. Nechcem povedať otvorene, že kúpené v prospech niekoho, ale minimálne vyvolávajú isté pochybnosti, a preto sa hľadajú aj takéto opatrenia,” povedal Richter.

    Opozičná strana SaS víta, že prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o predĺžení moratória na prieskumy. Strana je tiež pripravená koordinovať s prezidentkou kroky na podanie zákona na Ústavný súd (ÚS) SR.

    TASR o tom informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

    “Oceňujeme, že prezidentka vypočula našu výzvu a nepodpísala päťdesiatdňové moratórium na prieskumy, ktoré je podľa nás absurdné a v zjavnom rozpore s Ústavou SR,” uviedol podpredseda parlamentu Martin Klus (SaS).

    Strana si tiež myslí, že takéto zmeny by sa mali prijímať na základe konsenzu a nemali by sa prijímať štyri mesiace pred parlamentnými voľbami.

    V stredu (6. 11.) prezidentka SR Zuzana Čaputová nepodpísala novelu, ktorá predlžuje moratórium na predvolebné prieskumy z pôvodných 14 na 50 dní pred voľbami. Ak poslanci jej veto prelomia, podá návrh na Ústavný súd (ÚS) SR.

    - Reklama -