Globálny dlh vzrástol na nový historický rekord: 170 biliónov eur

    0
    Kristalina Georgieva (Autor: TASR)

     Veľká väčšina dlhu pripadá na súkromný sektor. Jeho zvýšenie predstavuje pre vlády aj jednotlivcov riziko v prípade spomalenia ekonomiky.

    “Globálny dlh – verejný aj súkromný – dosiahol historické maximum 188 biliónov USD. To predstavuje asi 230 % výkonu svetovej ekonomiky,” povedala Georgieva v prejave, ktorým otvárala dvojdňovú konferenciu venovanú dlhu.

    Doterajší rekord bol z roku 2016, keď globálny dlh podľa čísel MMF dosiahol 164 biliónov USD. Úrokové sadzby zostávajú nízke a dlžníci môžu investovať do produktívnych aktivít. Avšak vysoké zadĺženie sa môže stať brzdou rastu.

    Mnohé vlády, firmy a domácnosti sú zraniteľné a v prípade sprísnenia finančných podmienok sa môžu dostať do problémov, varovala Georgieva.

    Na firemný dlh pripadajú približne dve tretiny z celkového dlhu, ale po globálnej dlhovej kríze sa zvýšili aj dlhy vlád.

    “Verejný dlh v rozvinutých ekonomikách sa nachádza na úrovniach, ktoré sme nevideli od druhej svetovej vojny,” uviedla Georgieva.

    A verejný dlh rozvíjajúcich sa ekonomík je na úrovniach, na ktorých sa naposledy nachádzal počas dlhovej krízy v 80. rokoch 20. storočia.

    Georgieva požaduje opatrenia, ktoré by zabezpečili väčšiu udržateľnosť dlhu, vrátane zvýšenia transparentnosti pri úverovaní.

    - Reklama -