Nemecká ministerka obrany vyzýva na vytvorenie národnej bezpečnostnej rady

    0
    Na snímke nemecká ministerka obrany Annegret Krampová Karrenbauerová prichádza na rokovanie Severatlantickej rady (Autor: TASR)

    Národná bezpečnostná rada by podľa jej slov pomáhala s koordináciou diplomacie, vojenského plánovania, podnikania a obchodu, vnútornej bezpečnosti a medzinárodného rozvoja, ako uviedla vo svojom prejave na pôde Univerzity Bundeswehru Mníchov.

    Na tento účel by sa mala rozvinúť už existujúca spolková bezpečnostná rada. Ministerka žiada aktívnejšiu úlohu Nemecka v oblasti obrany.

    Nemecko má podľa nej spolu so svojimi partnermi prevziať viac zodpovednosti, napríklad čo sa týka boja proti terorizmu. Vyzvala aj na výrazné zvýšenie výdavkov do sféry obrany, ktoré by mali najneskôr do roku 2031 dosiahnuť dve percentá HDP.

    “V Európe, a spolu s ňou teda aj vo svete, sme príliš silní a dôležití na to, aby sme len stáli pomimo, prizerali sa a spoliehali na druhú stranu,” povedala Krampová-Karrenbauerová v stredu v nemeckom Spolkovom sneme na kongrese frakcie strán Únie, ktorý sa venoval bezpečnostnej politike.

    Krampová-Karrenbauerová, ktorá sa považuje za nástupkyňu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, v októbri navrhla, aby sa Nemecko a jeho spojenci podieľali na zriadení nárazníkovej zóny v severnej časti Sýrie, ktorú v súvislosti s ofenzívou Turecka opúšťajú americkí vojaci a kurdskí bojovníci.

    Za túto iniciatívu bola ostro kritizovaná.

    - Reklama -