Kontraproduktívna iniciatíva. Reagovala Čaputová na novelu o náhradnom výživnom. Vetovala dva zákony. A pod tieto sa podpísala

    0
    Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

    Pri novele zákona o verejnom obstarávaní súhlasila s výhradami Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ako aj pripomienkami odbornej verejnosti.

    “Podľa názoru prezidentky by schválená novela vo viacerých oblastiach obmedzila súťaž vo verejnom obstarávaní a znížila mieru jeho transparentnosti,” informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

    V súvislosti s tým navrhuje vypustiť z právnej normy viaceré novelizačné body.

    Pri úprave týkajúcej sa náhradného výživného hovorí o kriminalizácii

    Schválená právna úprava týkajúca sa náhradného výživného je zase podľa názoru prezidentky spôsobilá viesť k zvýšenej kriminalizácii väčšieho počtu občanov a k pokračujúcej neschopnosti uhrádzať určené výživné riadne a včas.

    “Bez ohľadu na cieľ úpravy, ide podľa nej o kontraproduktívnu iniciatívu, nakoľko na základe verejne dostupných štatistických údajov dochádza za posledné roky k postupnému znižovaniu počtu osôb odsúdených za trestný čin zanedbania povinnej výživy, z čoho je možné vyvodiť záver, že už súčasná právna úprava plní svoj preventívny účel a nie je nutné jej ďalšie sprísňovanie,” dodal Strižinec.

    Čaputová preto navrhuje vypustiť pri opätovnom prerokovaní zákona sprísnenie trestného činu zanedbania povinnej výživy. Novelou sa totiž znížil počet mesiacov, za ktoré neplatenie výživného riadne a včas predstavuje základ pre trestnosť takéhoto neplatenia, z troch mesiacov v období dvoch rokov na dva mesiace v období dvoch rokov.

    Šéf ÚVO: Vnímam to ako silný podporný krok

    Predsedu ÚVO Miroslav Hlivák privítal rozhodnutie prezidentky vetovať novelu zákona o verejnom obstarávaní.

    “Vnímam ho ako silný podporný krok pre ochranu transparentnosti a podporu skvalitňovania oblasti verejného obstarávania, o čo sa náš úrad usiluje,” uviedol v reakcii.

    Verejné nákupy sú podľa neho citlivou a strategickou oblasťou, ktorá ovplyvňuje kvalitu života všetkých občanov.

    Každú zmenu v tejto oblasti je preto potrebné podrobiť otvorenej a odbornej diskusii, aby verejnosť dopredu vedela, čo tieto zmeny budú v praxi znamenať a čo spôsobia.

    “Zákon o verejnom obstarávaní je hlavným kľúčom k nastaveniu pravidiel, podľa ktorých sa nakladanie s verejnými peniazmi riadi, preto je extrémne dôležité, aké zmeny sa stanú jeho súčasťou a teda akými pravidlami sa vyhlasovatelia verejných súťaží budú riadiť,” dodal Hlivák.

    Zmeny v autoškolách, minimálny dôchodok či pomoc baníkom podpísala

    Čaputová v piatok podpísala viacero právnych úprav, ktoré parlament shválil.

    Odobrila novelu zákona o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov, na základe ktorej sa súdne poplatky pri všetkých individuálnych pracovnoprávnych a štátnozamestnaneckých sporoch sa zrušia.

    “Nebude sa to týkať len sporov spojených s odmeňovaním, ale napríklad sú to aj veci, ktoré sú diskriminačné pri uzatváraní pracovnej zmluvy,” uviedol prednedávnom poslanec Smeru-SD Juraj Blanár, ktorý novelu predkladal.

    Spresnil, že dôvodom na túto legislatívnu zmenu je aj fakt, že zaplatiť súdny poplatok v prípadoch, keď nemá zamestnanec niekoľko mesiacov vyplatenú mzdu, môže byť problematické.

    Prezidentka dala zelenú aj novele zákona o výchove a vzdelávaní, vďaka ktorej sa má na základných školách zvýšiť počet asistentov učiteľov a sociálnych pedagógov pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. 

    “Cieľom je upraviť a doplniť systém podpory výchovy a vzdelávania žiakov základnej školy zo sociálne znevýhodneného prostredia,” uviedli predkladatelia novely, poslanci Štefan Vavrek a Ladislav Balódi (obaja Most-Híd).

    Pod novelou zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach je už takisto podpis prezidentky.

    Ide o právnu úpravu, ktorá zabezpečí, že na rezorte zdravotníctva budú po novom fungovať etické komisie zaoberajúce sa napríklad žiadosťami o povolenie klinického skúšania zdravotníckych pomôcok.

    Podpis prezidentky umožní vstúpiť do platnosti aj novele, ktorá upraví miestny poplatok za rozvoj. 

    Zmeny v právnom predpise navrhli poslanci Mosta-Híd Peter Antal a Irén Sárközy na základe požiadaviek aplikačnej praxe a podnetov miest a obcí. 

    Antal priblížil, že úpravy majú zamedziť problémom nejednotnej aplikácie a rozdielneho výkladu ustanovení pôvodného znenia zákona, prijatého v roku 2016. 

    Čaputová svojim podpisom odobrila aj zákon o kompenzačnom príspevku baníkom.

    Z neho vyplýva, že baníci, ktorých zasiahne útlm baníctva v regióne hornej Nitry a prepúšťanie, budú môcť získať kompenzačný príspevok, ktorý sa nebude podmieňovať zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

    “Podmienky vzniku nároku na poberanie zníženého kompenzačného príspevku vylučujú možnosti súbehu kompenzačného príspevku s invalidným dôchodkom a úrazovou rentou, ak je vyššia ako suma kompenzačného príspevku,” približuje dôvodová správa.

    Minimálny vek inštruktora autoškoly sa zruší. Zavedie sa zároveň inštitút skúšobného komisára a povinné by malo byť aj pravidelné doškoľovanie inštruktorov. Navrhlo to Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR v novele zákona o autoškolách, ktorú takisto v piatok prezidentka podpísala.

    Novele zákona o sociálnom poistení, ktorou sa zmení spôsob výpočtu minimálneho dôchodku Čaputová takisto svojim podpisom dala zelenú. 

    Základná suma minimálneho dôchodku sa naviaže namiesto určeného percenta sumy životného minima pre jednu osobu na určené percento sumy priemernej mzdy vyplývajúcej z hospodárstva SR za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza danému kalendárnemu roku.  

    Ani s novelou, ktorá je súčasťou Zákonníka práce, Čaputová problém nemala.

    Svojim podpisom odobrila zmenu, na základe ktorej nárok na dlhšiu dovolenku o jeden týždeň budú mať aj zamestnanci, ktorí nedovŕšili 33 rokov a trvalo sa starajú o dieťa.

    - Reklama -