Farage pred voľbami zmenil taktiku, Johnson rozhodnutie víta

    0
    Britský europoslanec Nigel Farage (Autor: TASR)

    Tento Farageov krok podľa očakávania posilní šance Johnsonovej Konzervatívnej strany vo voľbách, ktoré sa budú v Spojenom kráľovstve konať 12. decembra.

    Johnson počas predvolebného zhromaždenia novinárom povedal, že “ho teší toto uznanie”, že iba jeho strana dokáže uskutočniť brexit, teda vystúpenie Británie z Európskej únie.

    Premiér dodal, že s Farageom nerokovali o žiadnej dohode.

    Líder euroskeptickej Strany brexitu (BP) Farage v pondelok už skôr vyhlásil, že jeho strana nepostaví do predčasných parlamentných volieb 600 kandidátov, ako bolo pôvodne v pláne, ale len menej ako polovicu z nich. Farageova strana tak nebude kandidovať v 317 volebných obvodoch. To má podľa neho zabrániť tomu, aby došlo k deleniu probrexitových hlasov voličov.

    Farage sa ocitol pod tlakom zo strany podporovateľov brexitu, aby nepostavil kandidátov v tých obvodoch, kde hrozí štiepenie probrexitových voličských hlasov. Viaceré britské pravicové médiá ho cez víkend vyzvali, aby zmenil taktiku. Podľa nich totiž hrozí, že ak sa k moci dostane Labouristická strana, Británia nemusí odísť z Európskej únie. Labouristi sľubujú nové referendum o brexite.

     

    - Reklama -