Nazarbajev navrhol Zelenskému a Putinovi, aby o Donbase rokovali v Kazachstane

    0
    Na archívnej snímke z 18. októbra 2018 kazašský prezident Nursultan Nazarbajev (Autor: TASR)

    Agentúra Interfax v utorok uviedla, že Nazarbajev medzičasom s oboma prezidentmi v rozhovoroch prebral situáciu v Donbase a možnosti pre urovnanie tamojšieho konfliktu.

    Aj na základe toho podľa vlastných slov dospel k presvedčenie o nutnosti osobného stretnutia oboch prezidentov.

    Nazarbajev podľa Interfaxu poznamenal, že existujú návrhy na diskusiu o konflikte v “normandskom formáte” i na zapojenie Spojených štátov do diskusie.

    Kazašský prezident však uviedol, že podľa jeho názoru sa “problém rieši iba dvoma štátmi, a nie všetkými.” Prezident Zelenskyj podľa Nazarbajeva súhlasil s osobným stretnutím s Putinom. Nazarbajev toto jeho vyhlásenie Putinovi tlmočil.

    “Teraz sa uvidí,” dodal Nazarbajev. Podľa bývalého vodcu Kazachstanu je teraz “ten pravý čas posunúť sa vpred pri riešení konfliktu” na východe Ukrajiny.

    Vysvetlil, že “Zelenskyj dostal od ľudí veľmi veľkú podporu a môže ukázať svoju vôľu a vyriešiť tento problém. (…) Otázka znie, ako zvoliť vodcov východnej Ukrajiny po ukončení konfliktu a stiahnutí všetkých ozbrojených skupín.”

    Nazarbajev súčasne vyhlásil, že aj Moskva má záujem urovnať konflikt v Donbase. Kremeľ v reakcii na Nazarbajevov návrh uviedol, že tzv. normandský formát pre rokovania o riešení konfliktu na východe Ukrajine je aj naďalej prioritou.

    “Ruský prezident však ďalšie stretnutia neodmieta,” uviedol v utorok jeho hovorca Dmitrij Peskov s tým, že “to nesmie byť len stretnutie pre stretnutie”.

     

    - Reklama -