Islamský džihád odmieta prímerie s Izraelom, chce najprv dokončiť akciu

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    “O mediácii sa nehovorí. Nie je vhodné o tom hovoriť, a to pri všetkej náležitej úcte k akémukoľvek arabskému úsiliu (obnoviť pokoj),” uviedol Brajm pre tlačovú agentúru Šiháb spájanú s islamistickým hnutím Hamas.

    Ďalej povedal, že diskutovať o prímerí bude možné, “keď dokončíme” odvetu za cielený útok Izraela, pri ktorom prišiel o život vplyvný veliteľ Islamského džihádu.

    Palestínski radikáli na tento útok reagovali odpaľovaním raketových a mínometných striel smerom na juh i strednú časť Izraela.

    Izraelská armáda reagovala sériou cielených útokov, pri ktorých v pásme Gazy likviduje objekty využívané radikálmi ako odpaľovacie stanovištia.

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu vyhlásil, že Islamský džihád v pásme Gazy musí prestať s raketovými útokmi na Izrael. V opačnom prípade Izrael podnikne ešte viac úderov na ich pozície.

    Dodal, že Izrael nemá záujem o ďalšiu eskaláciu konfliktu. Súčasne však zopakoval, že židovský štát bude na palestínske raketové útoky reagovať “bez milosti”.

    Denník The Times of Israel v stredu napísal, že žiadna zo strán konfliktu zatiaľ nehovorí o možnosti uzavretia prímeria, aj keď predstavitelia Egypta a OSN sa počas noci na stredu vyjadrili, že sa usilujú, aby sa Izrael a ozbrojené skupiny z Gazy na ňom dohodli.

    Nemenovaný egyptský zdroj spresnil, že Káhira sa snaží o deeskaláciu napätia medzi Izraelom a ozbrojencami z Gazy. V rámci toho egyptská tajná služba nadviazala komunikáciu aj s USA a EÚ.

     

    - Reklama -