Pozadie Havlovho vzostupu. Rola Čalfu pohľadom dnešných novín

    0
    Obyvatelia Bratislavy privítali 4. júna 1990 prezidenta ČSFR Václava Havla, predsedu Federálneho zhromaždenia Alexandra Dubčeka a predsedu federálnej vlády Mariána Čalfu (Autor: TASR)

    Lidové noviny píšu, ako bola 10. decembra 1989 vymenovaná „vláda národného porozumenia“. K Čalfovi, ktorý čoskoro vystúpil z KSČ a prešiel do demokratického tábora, sa pridali aj Valtr Komárek či podpredseda kabinetu Vladimír Dlouhý.

    „Havel si najprv plietol jeho meno, Čalfa však priebeh revolúcie zásadne ovplyvnil, keď mu pomohol získať prezidentskú funkciu. Dňa 15. decembra 1989 Havlovi v dôvernom rozhovore ponúkol, že sa postará, aby ho Federálne zhromaždenie, kde malo OF dosiaľ slabé zastúpenie, zvolilo za prezidenta ešte v roku 1989. Na oplátku zrejme počítal s tým, že zostane premiérom. Havel namietol, že ho parlament v existujúcom zložení nezvolí. Čalfa však správne konštatoval, že práve súčasné Federálne zhromaždenie odhlasuje všetko, čo sa mu predloží. Potom vyvinul tlak na poslancov a tí Havla jednomyseľne zvolili za prezidenta,“ píšu Lidové noviny.

    Čalfa následne na čele vlády pôsobil do 2. júla 1992. Jeho úlohou bola spoluorganizácia prechodu krajiny od totalitného socialistického systému k pluralitnej demokracii a trhovému hospodárstvu. Po voľbách v júni 1992 odišiel z politiky a zostal neoficiálnym poradcom Václava Havla. O rok neskôr potom prijal české občianstvo.

    - Reklama -