Pri Kyjeve zatkli jedného z najhľadanejších teroristov, patrí k IS

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Ide o gruzínskeho občana známeho ako al-Bara Šíšání, ktorý bol predtým zástupcom popredného veliteľa IS abú Umara aš-Šíšáního s prezývkou “Čečen”, uviedla Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU).

    Umar aš-Šíšání bolo bojové krycie meno gruzínsko-čečenského džihádistu Tarchana Batirašviliho, ktorého zabili v roku 2016 v Sýrii pri nálete vojenskej koalície pod vedením USA.

    Al-Bara Šíšání v tom istom roku odišiel zo Sýrie do Turecka, kde “pokračoval v koordinácii” aktivít Islamského štátu, tvrdí SBU. Na Ukrajinu prišiel ilegálne vlani, pričom použil falošný pas. Zatkli ho neďaleko jeho domu na predmestí Kyjeva.

    Podľa šéfa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) Rámího Abdala Rahmána však al-Bara Šíšání nebol vysoko postaveným činiteľom IS, ale iba “obyčajným bojovníkom”.

    Gruzínske bezpečnostné úrady uviedli jeho skutočné meno ako Cezar Tochosašvili, ktorý bol hľadaný ako “člen teroristickej organizácie”.

    Tlačová agentúra Reuters dopĺňa, že Tochosašvili sa pridal k IS v roku 2015 ako zástupca Umara aš-Šíšáního, ktorý figuroval na americkom zozname najhľadanejších militantov. Obaja muži sa narodili v gruzínskom horskom regióne Pankisi.

     

    - Reklama -