Nepokoje v Hongkongu. Protestujúci zapálili vchod do univerzity, aby zastavili policajtov

    0
    Demonštrant odkopáva slzotvorný granát počas potýčok s políciou v Hongkongu. (Autor: TASR)

    Varovanie polície, ktoré prišlo v nedeľu po tom, ako jedného z jej príslušníkov zasiahol šíp, je ďalšou eskaláciou takmer šesť mesiacov trvajúcej krízy v Hongkongu. Čína opakovane varovala, že nebude tolerovať disent, a rastú obavy, že v tejto svojej osobitnej administratívnej oblasti by mohla zasiahnuť priamo s cieľom ukončiť nepokoje.

    Na úsvite bolo v pondelok počuť viacero hlasných výbuchov pred tým, ako vchod do Hongkonskej polytechnickej univerzity (PolyU) zachvátili plamene, uviedli reportéri AFP. Podľa agentúry to vyzeralo, ako by protestujúci takto zmarili pokus polície vstúpiť do univerzitného areálu.

    Intenzívne zrážky z nedele, keď jedného z policajtov zasiahol do nohy šíp a protestujúci vystavení slzotvornému plynu hádzali zápalné fľaše, pokračovali vo štvrti Ťiou-lung (Kowloon) aj v noci na pondelok na pozadí výzvy na obranu obkľúčeného areálu PolyU.

    Protestujúci sa vnútri chránili aj dáždnikmi pred príležitostnými nasadením policajných vodných diel a podpálili zápalnými fľašami obrnené vozidlo na nadjazde neďaleko univerzity.

    Polícia označila univerzitný areál za miesto “výtržností”, za ktoré môžu dostať páchatelia trest do desiatich rokov väzenia, a zablokovala východy z neho.

    Masové protesty v Hongkongu sa začali 9. júna. Demonštranti pôvodne žiadali, aby vláda stiahla sporný návrh zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestného činu vydávať do pevninskej Číny. Teraz sa protesty týkajú najmä zasahovania Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu, ktorý je založený na hesle “jedna krajina, dva systémy”.

     

    - Reklama -