USA odsúdili neprimerané použitie sily v Hongkongu

    0
    Demonštrant odkopáva slzotvorný granát počas potýčok s políciou v Hongkongu. (Autor: TASR)

    “Odsudzujeme neoprávnené použitie sily a vyzývame všetky strany, aby sa zdržali násilia a aby sa zapojili do konštruktívneho dialógu,” uviedol na margo situácie v Hongkongu nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa. “Ako povedal prezident, Spojené štáty očakávajú, že Peking splní svoje záväzky v súlade so spoločnou čínsko-britskou deklaráciou a bude chrániť hongkonskú slobodu, právny systém a demokratický spôsob života.”

    Hongkonskí protestujúci zabarikádovaní v jednej z tamojších univerzít podpálili v pondelok hlavný vchod do areálu, aby zabránili dostať sa dovnútra polícii. Tá ich predtým varovala, že by mohla nasadiť ostrú muníciu, ak voči nej použijú smrtiace zbrane.

    Polícia označila univerzitný areál za miesto “výtržností”, za ktoré môžu dostať páchatelia trest do desiatich rokov väzenia, a zablokovala východy z neho.

    Masové protesty v Hongkongu sa začali 9. júna. Demonštranti pôvodne žiadali, aby vláda stiahla sporný návrh zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestného činu vydávať do pevninskej Číny. Teraz sa protesty týkajú najmä zasahovania Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu, ktorý je založený na hesle “jedna krajina, dva systémy”.

     

    - Reklama -