Do Grécka dorazilo počas víkendu viac ako 700 nových utečencov

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Počet utečencov a migrantov prichádzajúcich do Grécka sa od apríla výrazne zvýšil a dosiahol úroveň spred dvoch rokov. Od začiatku tohto roka prišlo do Grécka námornou trasou celkovo 47.098 ľudí a ďalších 12.350 dorazilo po súši.

    Pričom vlani ich do krajiny prišlo celkovo 50.508 a v roku 2017 iba 36.310.

    Okrem rastúceho počtu nových utečencov situáciu v preplnených táboroch na ostrov Lesbos, Chios, Leros, Samos a Kos komplikuje aj pomalý proces posudzovania žiadostí o azyl.

    V registračných táboroch na gréckych ostrovoch na východe Egejského mora sa v súčasnosti podľa úradov nachádza takmer 36.000 migrantov, pričom ich kapacita je len približne 6200. Ďalších 1500 prečkáva v menších zariadeniach.

    Grécka vláda preto rozhodla, že do konca roka prevezie približne 20.000 migrantov z ostrovov na pevninu, kde sa už konali viaceré protesty proti tomuto zámeru.

    V súvislosti s výrazným nárastom prichádzajúcich migrantov grécky parlament začiatkom novembra schválil zákon, ktorý sprísňuje a urýchľuje azylové procedúry. V pondelok presunuli na kontinent skupinu ďalších 179 migrantov.

    - Reklama -