EÚ sa dištancovala od rozhodnutia USA: Ide židovské osady v Predjordánsku

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    “Postoj Európskej únie k izraelskej politike budovania osád na okupovanom palestínskom území je jasný a ostáva nemenný,” uviedla v pondelok večer v Bruseli vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

    Dodala, že osídľovanie tohto územia je v súlade s medzinárodným právom nezákonné a podkopáva “vyhliadky na trvalý mier” aj životaschopnosť riešenia dvoch štátov.

    Zmene politiky Washingtonu predchádzala ročná analýza

    Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo predtým oznámil, že USA už nebudú pokladať židovské osady v Predjordánsku za nezákonné.

    “Po dôkladnom preštudovaní všetkých strán právnej debaty dospeli Spojené štáty k záveru, že zakladanie izraelských osád na Západnom brehu (Jordánu) nie je samo osebe v rozpore s medzinárodným právom,” uviedol.

    Zmene politiky Washingtonu ohľadom židovských osád v Predjordánsku predchádzala približne rok trvajúca analýza vypracovaná právnym oddelením ministerstva zahraničných vecí, na ktorej sa podieľali odborníci v oblasti medzinárodného práva, ako aj predstavitelia iných krajín.

    Vznik analýzy podnietilo rozhodnutie administratívy predchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu z decembra 2016 podporiť rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, podľa ktorej je budovanie židovských osád v Predjordánsku v “jednoznačnom rozpore” s medzinárodným právom a nemá “nijakú právnu validitu”.

    Zmena politiky stavia USA v tejto veci do konfliktu s EÚ a v podstate aj zvyškom sveta, a odporuje tiež zmienenej rezolúcii prijatej BR OSN, píše agentúra AFP.

    Mogheriniová sa vo svojom pondelkovom vyhlásení priamo k tejto zmene nevyjadrila, no výstavbu osád v Predjordánsku odsúdila a Izrael vyzvala, aby s ňou prestal.

    Palestínčania odsúdili zmenu politiky USA

    Hovorca palestínskeho prezidenta Mahmúd Abbás Nabíl abú Rudajná v pondelok v reakcii na krok USA uviedol, že Washington “nie je kvalifikovaný ani oprávnený na to, aby rušil rezolúcie v oblasti medzinárodného práva a nemá právo prisúdiť zákonnosť žiadnemu izraelskému osídľovaniu”.

    Kroku naopak privítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu, podľa ktorého takéto zmena politiky USA “napráva historickú neprávosť” dotýkajúcu sa zhruba 600.000 izraelských osadníkov žijúcich v Predjordánsku a východne od Jeruzalema – medzi tamojšou populáciou zhruba 2,9 milióna Palestínčanov.

    “Táto politika odráža historickú pravdu, že Židia nie sú v Judsku a Samárii zahraničnými kolonistami,” uviedol Netanjahu používajúci pre Predjordánsko biblické termíny. “V skutočnosti sa voláme Židia (hebrejsky Jehudi – judský, pochádzajúci z Judska, pozn. TASR), pretože sme ľudom Judska,” dodal.

     

    - Reklama -