Maďarsko: Opoziční poslanci na protest naťahovali rokovanie parlamentu celú noc

    0
    Maďarský parlament v Budapešti. (Autor: TASR)

    Podľa tohto návrhu by poslanci mohli byť trestaní za narušenie poriadku zákonodarného zboru v krajnom prípade až odňatím celoročného platu či vykázaním z parlamentu na 60 dní. Podľa televízie poslanci diskutovali až do skorého rána, prítomných bolo aj niekoľko poslancov Fideszu. Predsedajúci Sándor Lezsák nariadil prestávku o 06.00 h.

    Návrh sprísnenia disciplinárneho poriadku zákonodarného zboru pobúril opozíciu. Opoziční poslanci v uplynulom roku niekoľkokrát prejavili nespokojnosť narušením poriadku v rokovacej sále, preto vládny blok Fidesz-KDNP avizoval sprísnenie poriadku.

    Na protest proti tomuto zámeru sa počas všeobecnej rozpravy k príslušnému návrhu poslanec Jobbiku Péter Jakab v stredu posadil do kresla, ktoré je určené premiérovi. Predsedajúci schôdze István Jakab z Fideszu ho viackrát vyzval, aby toto miesto opustil, čo však poslanec Jobbiku ani pod hrozbou disciplinárneho konania neurobil.

    Jakab predtým v rozprave zdôraznil, že vyslovenie pravdy nikdy neublíži povesti parlamentu, a obvinil strany vládneho bloku, že rozkrádajú krajinu.

    Prvý vážnejší incident sa odohral vlani 12. decembra, keď opoziční poslanci snažili blokovať schôdzu parlamentu pri schvaľovaní zákona o nadčasoch tým, že bránili predsedovi zákonodarného zboru dostať sa za rečnícky pult.

    Ďalší sa odohral 21. októbra, keď prejav premiéra Viktora Orbána narušil nezávislý poslanec Ákos Hadházy, ktorý sa postavil priamo pred rečnícky pult v rukách s transparentmi, na ktorých bolo okrem iného uvedené: “Musí klamať, lebo nakradol príliš mnoho.”

     

    - Reklama -