Orbánov najväčší kritik: Ak EPP prijme späť FIDESZ, viacerí odídeme

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Luxemburský politik o tom hovoril po dvojdňovom sneme ľudovcov v Záhrebe, kde zdôraznil, že už pri návrhu vylúčenia Fideszu z EPP jeho strana vyhlásila, že buď pôjde z EPP Fidesz, alebo CSV.

    Engel je jedným z najprísnejších a najstarších odporcov politiky maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho strany Fidesz v rámci EPP. Vlani spolu s ďalšími 12 stranami iniciovali úplné vylúčenie Orbánovej strany.

    Poslanec Európskeho parlamentu György Hölvényi za KDNP, ktorá je menšou stranou vládneho bloku Fidesz-KDNP, sa podľa Népszavy domnieva, že rozhodnutie o členstve Fideszu je na EPP.

    “Táto politická rodina musí nájsť svoju občiansku a kresťanskodemokratickú alternatívu voči európskemu ľavicovému bloku,” povedal politik strany KDNP, ktorá na záhrebský snem poslala šiestich delegátov.

    Ak Fidesz bude vidieť, že EPP sa naďalej posúva vľavo, smerom k priaznivcom prisťahovalectva, a nezabráni tomu ani nový predseda EPP Donald Tusk, budeme si hľadať nové politické spojenectvo, povedal v piatok v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

    Tusk naznačil, že o členstve Fideszu rozhodne EPP začiatkom budúceho roka. Fidesz má od 20. marca tohto roku pozastavené členstvo v EPP pre porušenie demokratických štandardov EÚ.

    Jeho predstavitelia nemôžu voliť ani byť volení do orgánov EPP. Na snem do Záhrebu nepricestovali a do chorvátskej metropoly neprišiel ani Viktor Orbán.

    - Reklama -