Grécky premiér kritizoval EÚ. Ide o prerozdelenie maloletých migrantov

    0
    Kyriakos Mitsotakis (Autor: TASR)

    “Pokúsili sme sa dosiahnuť dohodu so všetkými krajinami EÚ,” povedal a pripomenul, že ide o približne 3000 detí, ktoré by sa mohli prerozdeliť medzi 27 členských krajín EÚ.

    “Nanešťastie, s ľútosťou oznamujem, že odpoveď nebola pozitívna,” povedal a pripomenul 4000 maloletých, ktorí žijú v nevhodných podmienkach.

    Grécka vláda tento týždeň oznámila, že zavedie opatrenia v súvislosti so svojimi preplnenými tábormi pre migrantov na ostrovoch a uzavrie svoje hranice pred očakávanou novou vlnou žiadateľov o azyl.

    V registračných táboroch na gréckych ostrovoch na východe Egejského mora sa v súčasnosti podľa úradov nachádza takmer 36.000 migrantov, pričom ich kapacita je len približne 6200.

    Ďalších 1500 prečkáva v menších zariadeniach. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) uvádza, že ďalších 22.000 ľudí je umiestnených v táboroch na pevnine.

    EÚ vyčlenila na pomoc Grécku v súvislosti s migrantmi milióny eur. Členské štáty však odmietajú žiadateľov o azyl prijať.

    Mitsotakis v utorok obvinil Európsku úniu, že s krajinami na vonkajších hraniciach bloku zaobchádza ako s vhodnými miestami, kde môžu migranti “zaparkovať”.

    - Reklama -