Čo nás čaká? Dôchodky nižšie o 40 percent a vyššie dane. Ekonóm Šebo tvrdí, že je čas povedať ľuďom pravdu

0
Nielen v Bratislave, ale aj celkovo bude dôchodcov na Slovensku v budúcnosti pribúdať (Autor: TASR)

Štatistiky  hovoria jasne: podľa demografickej krivky populácia starne, o 25 rokov bude viac dôchodcov než zarábajúcich a reálne hrozí, že nebudeme mať na Slovensku dosť peňazí na dôchodky dnešných štyridsiatnikov. 

Nieže nebudeme mať, ale aby to bolo vyrovnané, museli by byť výrazne nižšie ako dnes. Výrazne znamená o 40  percent nižšie oproti dnešku. 

Čo v situácii, keď už dnes značná časť dôchodcov prerátava peniaze z dôchodku, aby prežili, nehovoriac o tom, že sú prípady, keď dôchodcovia rátajú aj úspory, aby zistili, že dokedy môžu žiť, aby im vystačili popri dôchodku. Nie je dobrá správa. Čo sa s tým dá robiť?

Dá sa s tým robiť dosť veľa. To je presne to, čo sa doteraz nerobilo. Tým dôchodcom každý tvrdil, že budú mať dosť a oni si sami nesporili. Teraz kričia, že majú málo. Nuž ale – mali sa na to pripraviť. Presne to isté robí vláda však aj teraz: hovorí, spoľahnite sa na pilier, z piliera bude dosť. Ale nebude.

A toto treba ľuďom výrazne povedať: Pripravte sa na to, z toho, čo platíte do  Sociálnej poisťovne, z toho vám vyjde asi toto, je to málo a vy si musíte dosporiť. Pripravili sme pre vás ako vláda tieto programy, cez ktoré si vy môžete efektívne sporiť. No ale prvá úloha je povedať ľuďom pravdu. Tento prvý krok treba spraviť čím skôr.

My sme napríklad vytvorili projekt oranžové obálky, cez ktorý sa ľudia reálne dozvedia, čo môžu na dôchodku očakávať z prvého piliera, druhého piliera, prípadne tretieho piliera… Základom je, aby ľudia dostali  pravdivú informáciu.

Na druhej strane sú tu aj názory, že ľudia sa začínajú pýtať, či má význam vôbec odvádzať veľa peňazí do Sociálnej  poisťovne, lebo keď si zrátajú odvody za celý život a dôchodok, ktorý majú, je tam výrazný nepomer a vážne uvažujú, či nie je zmysluplnejšie si peniaze dávať bokom. Čo na to hovoríte?

Ale toto je fakt, ktorý spôsobila Dankova novela. Teraz nemôže ísť ľuďom žiadne iné  odporúčanie len: začnite optimalizovať odvody, pretože za minimum odvodov dostanete maximálny možný výnos, teda dostanete minimálny dôchodok, ktorý sa navyše valorizuje o rast priemernej mzdy v národnom hospodárstve, ale vám všetkým ostatným, ktorí ste platili poctivo  odvody z celej svojej mzdy a priznávali ste všetko, vám sa bude valorizovať len o infláciu.

Takže tu vyšiel signál z úplne inej  strany, že odvody sa neoplatí  platiť. Tu je to taký špekulantský návrh, ktorý spôsobí, že vo veľmi, veľmi dohľadnom čase bude treba výrazne prekopať systém a priznať pravdu, na čo vlastne máme, a že stále menej a menej ľudí pracuje na jedného  dôchodcu.

Tá demografická krivka sa asi zvrátiť nedá, jedine prísunom ľudí zo zahraničia?

Systémové veci na to sú, ale bolo by treba systematicky začať omladzovať populáciu a to sa dá len tým, že otvoríte brány a začnete si vyberať ľudí zo zahraničia, a to takých, ktorých do ekonomiky potrebujete. My sme však na Slovensku zaspali túto dobu a tých najlepších si vybrali  okolité krajiny, pozvú si sem strojárov, pozvú si sem inžinierov, pozvú si sem neviemakých špecialistov, ktorých naozaj v tej ekonomike  potrebujú. 

Veľa ľudí sa obáva aj o vklady v bankách, že o pár rokov budú banky úročiť mínusovými sadzbami a klienti im budú v podstate platiť za to, že tam majú peniaze. Tento trend,  ktorý je už vo svete aj bežnou záležitosťou, považujete za reálny?

Skôr by som to bral inak. U nás sú banky už dvojmo zdaňované a nula je taký dosť silný psychologický faktor. Je pravda, že úrokové sadzby na dlhopisoch sú dosť nízke a vyzerá, že aj ostanú nejaký čas nižšie, a tým pádom banky sú nútené poskytovať z tých veľmi likvidných peňazí nízke úroky.

Neviem, či banky naozaj pôjdu do mínusov, lebo je to veľmi silný psychologický faktor. Podľa môjho názoru ostanú skôr blízko nule a skôr siahnu po opätovnom zvyšovaní poplatkov. Vláda, respektíve v tomto prípade parlament, im dáva v tomto dosť silný signál, že zvyšujte poplatky, lebo ideme zvyšovať odvod.

Ako stratég by som to nechal blízko nule a šiel po tých poplatkoch, lebo v zásade záporné úroky, čo je  realita sveta, je veľmi silný psychologický moment.

Opäť  nám vraj hrozí aj finančná kríza. Mala by mať drastickejší  priebeh než predošlá kríza?

Makroekonomické ukazovatele naznačujú, že spomaľujeme v niektorých oblastiach ekonomiky: nie sú to služby, je to napríklad najmä ťažší priemysel. Osobne si myslím, že áno, je pravda,  prejedli sme ako Slovensko tie dobré roky a nepripravili sme sa, ale zatiaľ nevidno veľké tlaky,  že by bola niekde nejaká veľká bublina ako v minulosti pri hypotékach, kde hypotekárna kríza spustila naplno fiškálnu krízu.

Bude sa nám však určite ťažšie žiť – Slováci sa musia pripraviť na vyššie dane. Všetky tieto politiky, ktoré sa tu zaviedli, sú pozvánkou na vyššie dane: začnú  obce a druhá bude vláda.

Autor: Lucia Balichová

- Reklama -