Maďarsko rozšíri počet vojakov v zahraničných misiách

    0
    Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (vpravo) a libanonský minister zahraničných vecí Džibrán Básil počas stretnutia v Budapešti 26. novembra 2019. (Autor: TASR)

    Do Afganistanu pošle Maďarsko čoskoro 70 vojakov a do Kosova 100 vojakov. Do Libanonu pôjde 50 vojakov, čím počet príslušníkov maďarských ozbrojených síl slúžiacich mimo vlasti opäť dosiahne tisíc, spresnil minister.

    Szijjártó pred výborom zhodnotil výsledky maďarskej diplomacie v uplynulom roku. Pripomenul, že jeho krajina nehlasovala za migračný pakt OSN, za čo si Maďarsko vyslúžilo kritiku a v medzinárodných kruhoch sa hovorilo, že sa preto izoluje.

    Šéf diplomacie v tejto súvislosti podčiarkol, že ani Spojené štáty nepodporili uvedený pakt. Maďarský minister avizoval, že Maďarsko v decembri nepodporí pri hlasovaní ani správu vysokého komisára OSN pre utečencov.

    Podľa Szijjártóa je jeho krajina geograficky zakliesnená medzi veľmocami, preto záujmom Maďarska je udržiavať s nimi dobré vzťahy.

    Minister zdôraznil, že v uvedenom období sa konali schôdzky najvyšších predstaviteľov Maďarska s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou i francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

    V súvislosti s Vyšehradskou štvorkou (V4) minister povedal, že spoluprácu Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska nedokázali oslabiť žiadne politické pokusy.

    “Jedným z najdôležitejších cieľov maďarskej zahraničnej politiky je zachovanie stability vyšehradského zoskupenia,” uzavrel Szijjártó.

    - Reklama -