Stane sa Lajčák osobitným vyslancom EÚ pre západný Balkán? Jeho rezort reagoval takto

    0
    Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas slávnostného otvorenia Honorárneho konzulátu Bosny a Hercegoviny (Autor: TASR)

    “Vieme, že v EÚ v súčasnosti zatiaľ prebieha diskusia o vytvorení takéhoto postu,” uviedol Gandel.

    MZVaEZ SR je podľa slov svojho hovorcu presvedčené, že tento post “je potrebný”, pretože “by vytvoril pozitívny signál voči krajinám západného Balkánu o pokračujúcom angažovaní sa Európskej únie”.

    “Rovnako by vytvorenie takéhoto postu pomohlo vyriešiť niektoré kľúčové otázky v regióne,” dodal Gandel.

    O tom, že osobitným vyslancom EÚ pre západný Balkán by sa mal stať Miroslav Lajčák – súčasný šéf slovenskej diplomacie a bývalý vysoký predstaviteľ pre Bosnu a Hercegovinu – informoval spravodajský portál European Western Balkans.

    Odvolal sa pri tom na správy srbského denníka Večernje novosti.

    O prípadnom vytvorení pozície osobitného vyslanca pre západný Balkán rozhodne nová Európska komisia v súčinnosti s Európskou službou pre vonkajšiu činnosť, ktorej novým šéfom bude podpredseda EK a vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borell.

    S Borellom mal Lajčák pracovné stretnutie minulý týždeň v pondelok (18.11.) v Bruseli. EÚ zvažuje vytvorenie tejto pozície aj v kontexte toho, že Spojené štáty majú dvoch vyslancov pre Balkán, ako aj v súvislosti s rokovaniami o ďalšom rozširovaní, ktoré sa týkajú práve tohto regiónu.

    Podľa nemenovaných diplomatov EÚ je v hre viacero kandidátov, pričom Únia hľadá diplomata so skúsenosťami z balkánskeho prostredia.

    Nie je zatiaľ jasné, kedy nová európska exekutíva vyhlási vytvorenie daného postu, pravdepodobne to však bude ešte pred májovým summitom EÚ – západný Balkán v Záhrebe, ktorý bude mať organizačne na starosti chorvátske predsedníctvo v Rade EÚ.

    - Reklama -