Generálny tajomník OSN označil politiku nemeckej vlády za príkladnú. Vypichol túto oblasť

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová a generálny tajomník OSN António Guterres počas stretnutia 26. novembra 2019 v Berlíne. (Autor: TASR)

    “V tejto oblasti ste príkladom morálnej zodpovednosti a zmyslu pre zodpovednosť za osud sveta,” povedal Guterres.

    Odvolávajúc sa na balík opatrení na ochranu klímy, ktorý schválila súčasná nemecká koaličná vláda, Guterres povedal, že ide o “neuveriteľne dôležitý prínos v boji proti klimatickej zmene”.

    Generálny tajomník OSN dúfa, že príklad Nemecka budú nasledovať aj ďalšie krajiny.

    “Je to boj, ktorý zatiaľ nevyhrávame,” varoval Guterres. Pripomenul, že emisie skleníkových plynov v atmosfére škodlivé pre životné prostredie dosiahli novú úroveň.

    “Nepodarilo sa nám ani len spomaliť nárast,” skonštatoval Guterres. Poukázal tiež na najnovšiu správu Svetovej meteorologickej organizácie (WMO), podľa ktorej sa ciele parížskej klimatickej dohody nepodarí splniť.

    Merkelová zdôraznila, že budúca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová má ambíciu, aby Európa dospela k uhlíkovej neutralite do roku 2050 ako vôbec prvý kontinent.

    “Vďaka všetkým správam vieme, aká vážna je situácia, preto Nemecko a Európa musia konať,” dodala nemecká kancelárka.

    Nemecká vláda schválila v septembri balík opatrení na riešenie klimatických zmien v hodnote 54 miliárd eur. Urobila tak pod tlakom environmentálnych protestov a silnejúceho vplyvu opozičnej strany Zelených.

    Podľa aktivistov však tieto opatrenia nie sú dostatočné.

    - Reklama -