Bolívia bude mať po 11 rokoch v USA veľvyslanca

    0
    Jeanine Áňezová (Autor: TASR)

    Cuéllar predtým pôsobil ako bolívijský veľvyslanec pri OSN.

    Vymenovanie veľvyslanca vo Washingtone je podľa AFP signálom, že dočasná bolívijská vláda sa po odstúpení dlhoročného prezidenta Eva Moralesa snaží o normalizáciu vzťahov s USA.

    Po voľbách z 20. októbra sa začalo Moralesovo štvrté funkčné obdobie po sebe, ktoré síce bolívijská ústava neumožňuje, ústavný súd mu však v roku 2017 udelil výnimku.

    Práve Moralesovo zotrvávanie pri moci bolo predmetom povolebných protestov. Opozícia výsledky októbrových prezidentských volieb neuznala a obvinila Moralesa z volebných podvodov.

    Morales po troch týždňoch demonštrácií zo svojej funkcie 10. novembra odstúpil a následne odcestoval do Mexika, ktoré mu poskytlo azyl.

    Za dočasnú bolívijskú prezidentku sa 12. novembra vyhlásila podpredsedníčka Senátu Jeanine Áňezová.

    Dolná komora bolívijského parlamentu aj Senát schválili v sobotu návrh zákona, ktorý vytvára podmienky na vypísanie nových prezidentských volieb bez Moralesovej účasti.

    Zákon okrem iného ruší výsledky volieb z 20. októbra a zakazuje, aby bola opätovne zvolená za prezidenta osoba, ktorá už v tejto funkcii pôsobila predošlé dve po sebe nasledujúce obdobia.

    Z budúcich volieb je tak Morales prakticky diskvalifikovaný.

    - Reklama -