Maďarský minister prijal prezidenta ruskej investičnej banky, ktorá už sídli v Budapešti

    0
    Péter Szijjártó (Autor: TASR)

    Po uvedenom rokovaní sa začalo prvé budapeštianske rozšírené zasadnutie vedenia banky za účasti veľvyslancov krajín, ktoré majú v tejto banke podiel.

    Rezort maďarskej diplomacie vo vyhlásení uviedol, že v Európe existuje päť centrál medzinárodných finančných inštitúcií, spomedzi ktorých sa MIB rozhodla ako prvá umiestniť svoje sídlo v strednej Európe.

    V MIB sú medzi vlastníkmi vo väčšine členské krajiny NATO, pričom Maďarsko s podielom 14,7 percenta je medzi nimi druhé v poradí, píše sa v dokumente.

    MIB doposiaľ poskytla maďarským podnikom finančné zdroje vo výške 76 miliónov eur a úspešne vydala na maďarskom trhu dlhopisy v hodnote 50 miliárd forintov (148,7 milióna eur). “MIB prispieva k priebežnému rozvoju hospodárstva krajín strednej Európy, čím posilňuje úlohu tohto regiónu, ktorý je motorom rozvoja v Európe,” zdôrazňuje sa vo vyhlásení maďarského ministerstva zahraničných vecí.

    Presťahovanie sídla MIB, v ktorej má Rusko vyše 40-percentný podiel, podľa kritikov vlády maďarského premiéra Viktora Orbána posilní ruský vplyv v Maďarsku.

     

    - Reklama -